Σύγχρονων καλλιτεχνών μήνυμα: «Aντίσταση τώρα»

Εγκαινιάσθηκε η σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, ενώ αύριο στο Πάρκο Ελευθερίας εγκαινιάζεται η ιστορικού περιεχομένου έκθεσή του

Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014

Από τα εγκαίνια της Εκθεσης
Μεγάλο, από καρδιάς, έπαινο αξίζουν η διοίκηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και οι εικαστικοί - μέλη του που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του να συμβάλουν στην έκθεση «Αντίσταση Τώρα», στο νέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθήνας (Γερμανικού και Μυλλέρου, πλατεία «Λ. Αυδής»), που θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το πρώτο σκέλος υλοποίησης μιας - σπουδαιότατης αξίας και σημασίας - απόφασης Γενικής Συνέλευσης του ΕΕΤΕ (Δεκέμβρης 2005): Να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό αρχείο «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936 - 2014».

Στο πλαίσιο αυτού του πολύτιμου αρχείου - πολύτιμου για την Ιστορία του λαού, του τόπου μας και της ελληνικής Τέχνης - στο οποίο μέχρι τώρα έχουν αποτυπωθεί 8.500 εικαστικά έργα - μαρτυρίες των αγώνων του λαού μας ενάντια στη μεταξική δικτατορία, στην κατοχή, από την αντίσταση, τον αγώνα του ΔΣΕ, μέχρι τις παραμονές της φασιστικής χούντας του 1967, οργανώθηκε αυτή η καθ' όλα εξαιρετική έκθεση, που αξίζει τη μαζική ανταπόκριση του κοινού και για το άκρως επίκαιρο περιεχόμενο, το αισθητικό κάλλος των έργων και τρόπο παρουσίασής τους (στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου). Παρουσιάζονται έργα 175 σύγχρονων καλλιτεχνών (ζωγράφων, χαρακτών, γλυπτών). Τα έργα (επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Κρίσεων, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε άλλη επιτροπή του ΕΕΤΕ) εντυπωσιάζουν με τη θεματολογική και μορφολογική «πολυφωνία» και τα άμεσα και έμμεσα «μηνύματά» τους. Τα έργα, με τον τρόπο του το καθένα (ρεαλιστικό, υπερρεαλιστικό, αλληγορικό, συμβολιστικό), αντανακλούν το «βλέμμα», το αίσθημα και την εναντίωση των δημιουργών τους απέναντι στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της καπιταλιστικής κρίσης.

Παρά την κακοκαιρία, πλήθος κόσμου - καλλιτέχνες και φιλότεχνοι, μεταξύ των οποίων και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ - παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης (24 Οκτώβρη) και προμηθεύτηκε τον καλαίσθητο κατάλογο των παρουσιαζόμενων έργων (διανέμεται δωρεάν). Στα εγκαίνια της έκθεσης, μετά από σύντομο χαιρετισμό της αντιπροέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθήνας, Πόπης Διαμαντάκου, και της εφόρου της Πινακοθήκης, Κάλλης Πετροχείλου, μίλησε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, ζωγράφος - χαράκτρια, Εύα Μελά.

Η Εύα Μελά μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καπιταλιστική κρίση, στις ολέθριες επιπτώσεις της για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, το λαό - και τους εικαστικούς καλλιτέχνες - και στις στρατιωτικές επεμβάσεις - ΕΕ και ΝΑΤΟ - που προκαλούν μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό. Στη συνεχή εμπορευματοποίηση της Τέχνης και τη φίμωση και αλλοίωση του κοινωνικού ρόλου της, με οδηγίες της ΕΕ.

«Οι καλλιτέχνες - μέρος κι αυτοί του λαού - καλούνται από την ίδια τη ζωή να είναι παρόντες στα καίρια ζητήματα της εποχής. Με αυτή την πρόθεση το ΕΕΤΕ πήρε αυτή την πρωτοβουλία. Ως καλλιτέχνες, αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να πάρουμε θέση με το έργο και τη δράση μας, ο καθένας με τις δυνάμεις του και με τη δική του "ματιά". Με την έκθεση "Αντίσταση Τώρα" στοχεύουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει φως, ελπίδα για καλύτερη και ανθρώπινη ζωή, αν αγωνισθούμε. Η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να παρέμβει στη συνείδηση των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να τους κάνει να αγωνιστούν για να αλλάξουν τον κόσμο... Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ. ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Καλούμαστε σε αυτές τις συνθήκες, τώρα, να το χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε η Εύα Μελά, καλώντας όλο τον κόσμο να επισκεφθεί και τη δεύτερη έκθεση του ΕΕΤΕ, με τίτλο «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ - ΚΑΤΟΧΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ - ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967». Αυτή ή έκθεση θα εγκαινιασθεί αύριο (7.30 μ.μ.) στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) και θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη.