ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Βομβαρδισμοί με πολλαπλές επιδιώξεις
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014

Από μάχες στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») αξιοποιήθηκε και χτες από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους (οργάνωση που οι ίδιοι δημιούργησαν) με επανάληψη των βομβαρδισμών των θέσεών τους. Το νέο στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι πλήγηκαν και στόχοι των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Μετώπου Νούσρα» και της «Αχράρ αλ Σαμ», που επίσης πρόκειται για συμμάχους τους που χρησιμοποίησαν για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε δυσφορία και στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», που είναι επίσης «συγκοινωνούν δοχείο». Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Αχράρ ας Σαμ» («Ισλαμικό Κίνημα των Ελεύθερων Ανθρώπων του Λεβάντε») κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανέφερε το θάνατο αμάχων σε βάσεις της στα σύνορα με την Τουρκία.

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας χτες στην Αγκυρα τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ Τζαφάρι επέκρινε τη «διεθνή κοινότητα» επειδή, όπως τόνισε, «εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστική στρατηγική» απέναντι στο «ΙΚ», υποδεικνύοντας ότι «απαιτείται ουσιαστική στρατηγική έναντι της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης», αλλά επανέλαβε ότι στόχος πρέπει να είναι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους όρους που θέτει για να εμπλακεί περαιτέρω στην επέμβαση που γίνεται στη Συρία. Επιπρόσθετα, ο Τσαβούσογλου έκανε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές «δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τη δραστηριότητα της οργάνωσης», επιμένοντας ότι «δεν είναι σωστό να βλέπουμε το θέμα μόνο σε σχέση με το Κομπανί».

Ο Τζαφάρι, από την πλευρά του, είπε ότι ο ιρακινός στρατός έχει αναλάβει «στρατιωτική ευθύνη στον αγώνα κατά του ΙΚ» και τόνισε ότι το Ιράκ απορρίπτει το ενδεχόμενο επέμβασης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι θα δεχθεί «κάθε είδους βοήθεια που θα προέλθει από τους αδελφούς, διότι αυτό θα προσθέσει δύναμη στη δύναμη του Ιράκ». Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ παραδέχτηκε επίσης ότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι τώρα «θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον». Παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως την κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο (υπονοώντας τις συναλλαγές της Τουρκίας με το κουρδικό Βόρειο Ιράκ), καταλήγοντας: «Το πετρέλαιο του Ιράκ ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξαν προβλήματα, αλλά θα επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης».