ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται μαζικά η απεργία στα τρένα
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014

Από συγκέντρωση σιδηροδρομικών χτες στο Βερολίνο
Συνεχίζεται η τετραήμερη απεργία των σιδηροδρομικών στη Γερμανία (η μεγαλύτερη σε διάρκεια κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια), μετά και την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, στο οποίο είχε προσφύγει η διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας (που άσκησε έφεση), κρίνοντας ότι είναι στη φύση των απεργιακών κινητοποιήσεων να διαταράσσουν την ομαλή παροχή υπηρεσιών. Η συμμετοχή στην απεργία όπου ο σιδηρόδρομος χρησιμοποιείται κατά κόρον είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα τρένα, όπως και μπλοκάρισμα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Οι εργαζόμενοι μηχανοδηγοί ζητάνε αύξηση μισθών κατά 5% και μείωση των ωρών εργασίας κατά δύο ώρες, ενώ διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις που θα ισχύουν και για άλλες ειδικότητες των εργαζομένων που δουλεύουν στα τρένα. Την κινητοποίηση, που προσπαθεί να πλήξει η εργοδοσία και η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και γιατί δυσκολεύει τις αντικομμουνιστικές φιέστες που θέλουν να στήσουν στο Βερολίνο με αφορμή την 25η επέτειο της πτώσης του τείχους, στηρίζουν αρκετοί εργαζόμενοι άλλων κλάδων, παρά τις επικριτικές ανακοινώσεις συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGB.

Την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των μηχανοδηγών εκφράζουν, σε μια σειρά πόλεις της Γερμανίας, οι Επιτροπές Αγώνα Μεταναστών, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, με προκήρυξη στα ελληνικά και τα γερμανικά, προβάλλοντας και αιτήματα για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές και μέτρα όπως η μείωση της τιμής των εισιτηρίων, ιδιαίτερα για ανέργους, συνταξιούχους και φοιτητές.