Μελωδίες μιας «άλλης» Ελλάδας
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000

Ηχοι, που νομίζεις πως βγήκαν από το θρόισμα των φύλλων στα βουνά μας κι ας είναι ανθρώπινη φωνή που τραγουδά. Μελωδίες μιας Ελλάδας που επιμένει να προστατεύει την ψυχή της με το λόγο του λαού της. Αυτή είναι η τελευταία έκδοση σε cd του «Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ», με ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών από το 1930, αλλά και πιο πρόσφατες, κάτω από τον τίτλο «Μονωδίες από τον Παρνασσό και τον Ελικώνα».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκδοση, ο πρόεδρος των «Φίλων του ΜΛΑ» Γρηγόρης Μπενέκος σημείωσε, πως σκοπός του εγχειρήματος ήταν να αποτελέσει τον κρίκο μεταξύ της προπολεμικής λαϊκής μουσικής και της σύγχρονης. Η Τέτη Χατζηνικολάου, προϊσταμένη της «Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού» του ΥΠΠΟ - που ήταν και ο χορηγός της έκδοσης - σημείωσε πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και αρχειακούς στόχους πάνω στην παραδοσιακή μουσική. Ενώ εξέφρασε και την ελπίδα (σ.σ. αφού μόνο αυτή πεθαίνει τελευταία) για εξεύρεση κονδυλίων και για άλλες ανάλογες εργασίες του ΜΛΑ.

Ο προϊστάμενος του ΜΛΑ Μάρκος Δραγούμης σημείωσε πως οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις - που ο αρχικός στόχος τους ήταν μόνο η εργαστηριακή έρευνα - είναι ανεκτίμητες, γιατί διασώζουν ένα ερμηνευτικό ήθος που, αν δεν έχει χαθεί τελείως, είναι υπό εξαφάνιση. Πρόσθεσε πως στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται ηχογραφήσεις της Μερλιέ, του Pernot και της Ειρήνης Σπανδωνίδη από το '30, τρεις του 1981 και άλλες του 1999, που έγιναν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του Κυριάκο Στεφάνου, Λεωνίδα Εμπειρίκο και Θανάση Μωραΐτη. Η έκδοση περιλαμβάνει και μια ηχογράφηση του '30 μιας συνομιλίας δύο βοσκών από την Ανω Αγόριανη στη γνήσια ντοπιολαλιά.