ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από την απεργία και τις εκλογές να βγει πιο δυνατό το συνδικάτο

Μαζική η εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014

Ορθιοι οι μεταλλεργάτες, αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους τους
Ο απολογισμός της δράσης που ανέπτυξε το συνδικάτο για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη, η αξιοποίηση αυτής της δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας, καθώς και για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές, που θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβρη, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ολοι οι μεταλλεργάτες που πήραν το λόγο στάθηκαν στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, σημείωσαν τη δυναμική που δημιούργησε και αναγνώρισαν τη συμβολή του στη δημιουργία κλίματος αγωνιστικής ανάτασης στους χώρους δουλειάς. Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση, για να αποδειχτεί ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν μια φωτοβολίδα, ότι η δυναμική του μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα. Κι αυτό είναι δική μας δουλειά, περνάει μέσα από την ισχυροποίηση του συνδικάτου, συνολικά της ταξικής γραμμής στο κίνημα».

Να μη χαθεί ούτε μέρα

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί κάθε μέρα που απομένει μέχρι τις 27 Νοέμβρη για την προπαγάνδιση και την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, αλλά και για την εγγραφή νέων μελών στο συνδικάτο, μπροστά στις εκλογές. Κάθε μάχη χωριστά και όλες μαζί, να αποτελούν συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος, στην καλύτερη λειτουργία του συνδικάτου.

Το προεδρείο της Συνέλευσης. Στο βημα ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης
Εισηγητικά, έγινε αναλυτική περιγραφή της εξελίξεων στον κλάδο του Μετάλλου, που επιτάχυνε η καπιταλιστική κρίση: Στα αμυντικά συστήματα, στις Χαλυβουργίες, στα Ναυπηγεία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως ειπώθηκε, δεν ισχύει πλέον καμιά σύμβαση και μαζί με τις απολύσεις και την απληρωσιά, η εκμετάλλευση για όσους έχουν ακόμα δουλειά μεγαλώνει.

Στη Γενική Συνέλευση, όρθιοι οι μεταλλεργάτες κράτησαν ενός λεπτού σιγή «για τους συναδέλφους που "έφυγαν" πριν καν προλάβουν να πάρουν τη σύνταξη», όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. «Κάθε φορά που ενημερώνουμε τα μέλη μας για μια συλλογική δουλειά, όπως η σημερινή Γενική Συνέλευση, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι λείπουν, με αποτέλεσμα την τελευταία μόνο διετία να μετράμε 150 - 200 λιγότερους συναδέλφους που δεν είναι στη ζωή, πέθαναν τσακισμένοι από τη δουλειά», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν τον κλάδο.

Αναλυτική αναφορά έγινε στην εισήγηση στις πρωτοβουλίες που πήρε το συνδικάτο για να εκφραστεί έμπρακτα η ταξική αλληλεγγύη σε άνεργους μεταλλεργάτες και τις οικογένειές τους, κυρίως στους χώρους που η ανεργία τσακίζει. Εκτιμήθηκε ότι αυτή η δράση, πέρα από την έμπρακτη σημασία της, δίνει κουράγιο στους άνεργους και κρατάει «ζεστούς» τους δεσμούς τους με το συνδικάτο, ώστε να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή, αν βρουν μεροκάματο και επιστρέψουν έστω και για λίγο καιρό στην παραγωγή.

Πρόκριμα για τη συνέχεια

Η μαζική παρουσία των μεταλλεργατών στη Γενική Συνέλευση και στη διαδικασία ανάδειξης Εφορευτικής Επιτροπής, η ζωντανή συζήτηση, η ομοφωνία στις αποφάσεις που πάρθηκαν, η μεταφορά της θετικής πείρας, αλλά και των δυσκολιών, αποτελούν πρόκριμα για τη δουλειά που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, με επόμενους σημαντικούς σταθμούς την απεργία και τις εκλογές.

Πολύ περισσότερο που οι αρχαιρεσίες του Δεκέμβρη είναι οι πρώτες για το ενιαίο πλέον συνδικάτο μετά την ενοποίηση των σωματείων της Αττικής και έχει μεγάλη σημασία να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή των μεταλλεργατών στην ανάδειξη των οργάνων του συνδικάτου τους.

Συζητήθηκε, ακόμα, η ανάγκη να γίνει ξεχωριστή δουλειά σε χώρους όπου αυτήν την περίοδο τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αλλού. Να αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία για τα ζόρια που τραβάνε οι εργαζόμενοι, να αποδοθούν οι ευθύνες που έχει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.