ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014

Από τη συνάντηση στη Βαγδάτη των πρωθυπουργών Ιράκ και Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου, που προσέφερε τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του στο Ιράκ στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη προσέγγισης της Αγκυρας με τη Βαγδάτη έπειτα από μια περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις τους.

Ο Νταβούτογλου «προσέφερε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας στο Ιράκ», δήλωσε ο ομόλογός του πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με την προμήθεια όπλων και την εκπαίδευση των μελών της ιρακινής Εθνοφρουράς, που αναμένεται να συσταθεί σύντομα. Οι εθελοντές στις ιρακινές δυνάμεις «χρειάζονται εκπαίδευση (...) και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την εκπαίδευση αυτών των δυνάμεων στη γειτονική Τουρκία», προσέθεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συμφώνησαν με τον Νταβούτογλου να ανταποδώσει με επίσκεψη στην Τουρκία στα μέσα Δεκέμβρη. Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού ακολουθεί την επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, στις αρχές Νοέμβρη, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αγκυρα. Οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί μετά την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πετρέλαιο από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν χωρίς έγκριση της Βαγδάτης και που είχε χαρακτηριστεί ως παράνομο. Και οι σχέσεις του Ερντογάν (πριν πρωθυπουργού και τώρα Προέδρου της Τουρκίας), με τον προκάτοχο του Αμπάντι, τον Νούρι Αλ Μάλικι, είχαν γνωρίσει περιόδους έντασης. Πάντως, ο Νταβούντογλου αναμενόταν να επισκεφτεί και το Αρμπίλ και να έχει συνομιλίες με την ηγεσία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Στην Τουρκία επίσης βρίσκεται «συντονιστής» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το «συνασπισμό προθύμων» κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, ε.α. στρατηγός Τζον Αλεν, ο οποίος εκτίμησε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» ότι οι τζιχαντιστές υφίστανται βαριές απώλειες από τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ιδιαίτερα στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, ωστόσο έχουν ακόμη σημαντικές δυνάμεις. Ετσι, το πρόσχημα για τη διαρκή ιμπεριαλιστική επέμβαση διατηρείται, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Τζ. Χάιγκελ θα σταλούν και νέες ενισχύσεις «εκπαιδευτών» στο Ιράκ.

Παράλληλα με τις δηλώσεις του ε.α. στρατηγού ανακοινώθηκε η είδηση από νοσοκομειακές πηγές της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ πως στη διάρκεια πρόσφατης αεροπορικής επιδρομής σκοτώθηκε ο «διοικητής» τζιχαντιστής της πόλης, Ράντουαν Τάλεμπ αλ Χαμντούνι και ο οδηγός του, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν επλήγη σε συνοικία στα δυτικά της Μοσούλης το απόγευμα της Τετάρτης. Μάλιστα, ο Χαμντούνι κηδεύτηκε το περασμένο 48ωρο παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του που παρέστησαν στην τελετή, κρατώντας τις μαύρες σημαίες του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Χαμντούνι είχε αναλάβει «ουάλι», δηλαδή κυβερνήτης, του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη, η οποία κατελήφθη τον Ιούνη από τους τζιχαντιστές.

Το ίδιο 24ωρο, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φάτου Μπενσούντα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Ζέιτουνγκ» σημείωσε πως προσανατολίζεται στην απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τουλάχιστον έναντι όσων προέρχονται από χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας με το ΔΠΔ. Η Μπενσούντα επισήμανε πως ήδη έχουν μαζευτεί «πάμπολλες μαρτυρίες» για τζιχαντιστές από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από αραβικές όπως η Ιορδανία και η Τυνησία, και πως αυτοί οι ύποπτοι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν σε δίκη με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ίδια κατέληξε μάλιστα πως έχει ήδη λάβει σχετικούς φακέλους με στοιχεία από τις κυβερνήσεις του Λιβάνου, της Τυνησίας, της Ιορδανίας. Επίσης, στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν νέοι Γάλλοι υπήκοοι τζιχαντιστές με το «Ισλαμικό Κράτος», που εμφανίστηκαν σε πρόσφατο προπαγανδιστικό βίντεο.