ΟΓΕ
Διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση επιδόματος τοκετού για εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες και ανασφάλιστες, διεμήνυσε η ΟΓΕ με την κινητοποίηση που οργάνωσε χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου, που για μια ακόμα φορά με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. «Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θεωρούν τις παροχές Υγείας κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, που θεωρούν το δικαίωμα στην υγεία ατομική υπόθεση», τόνισε και κάλεσε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες και τις μητέρες, να στείλουν μήνυμα καταδίκης της πολιτικής αυτής και με συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Νοέμβρη.

Η ΟΓΕ διεκδικεί επίδομα τοκετού, ως μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των πρώτων εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια. Εχει καταγγείλει την κατάργηση του επιδόματος από τα τέλη του 2012 και τη διατήρησή του μόνο για τις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. «Θέλουν να γεννάμε στο σπίτι τα παιδιά μας, μας κόβουν το επίδομα που είναι δικαίωμά μας», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν και χτες έξω από το υπουργείο. Επιπλέον, έχει απαιτήσει να παρθούν πίσω τα «ραβασάκια», με τα οποία το ΙΚΑ ζητά από μητέρες να επιστρέψουν το επίδομα που τους χορηγήθηκε «κατά λάθος». Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες γυναίκες, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τις απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, να καλούνται να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος!

Ενα τέτοιο «φιρμάνι», που ζητά την επιστροφή του ποσού και απειλεί με κατασχέσεις, έλαβε από το ΙΚΑ και η οικογένεια του Γιώργου. Ο ίδιος πήρε μέρος στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο. Οπως εξηγεί, η γυναίκα του γέννησε δίδυμα το Δεκέμβρη του 2012 και της καταβλήθηκε το επίδομα. Μετά από 1 χρόνο, όμως, τους ζητήθηκε να το επιστρέψουν. Είναι χαρακτηριστικό πως η γυναίκα του χρειάστηκε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών για 5 μήνες από τη δουλειά της, καθώς η ορθοστασία ήταν επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη της, και παράλληλα κατέβαλαν πολλαπλάσια έξοδα για τις απαραίτητες εξετάσεις.