ΗΠΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΪΚΛ ΜΠΡΑΟΥΝ
Ενταση από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις αστυνομικής βίας
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014

Από τις διαδηλώσεις στο Σέντ Λιούις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τεταμένη ηρεμία διαδέχτηκε, στο χιονισμένο Φέργκιουσον του Μιζούρι και στις μεγαλουπόλεις άλλων αμερικανικών πολιτειών, τις πρόσφατες εκρήξεις λαϊκής οργής για τα αυξανόμενα θύματα της αστυνομικής ρατσιστικής βίας, με αφορμή την προκλητική αθώωση του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ έγιναν και τις δύο προηγούμενες μέρες δυναμικές και ειρηνικές διαδηλώσεις που αντιμετώπισαν την προκλητική στάση των αστυνομικών αρχών με εκατοντάδες συλλήψεις για ασήμαντη αφορμή. Ωστόσο, είναι φανερό πως η έλλειψη οργανωμένου λαϊκού κινήματος αδυνατεί να μετουσιώσει την οργή των Αμερικανών εργαζομένων όχι μόνον για τις ρατσιστικές αστυνομικές επιθέσεις αλλά και για τις οξυμένες κοινωνικοοικονομικές και ταξικές ανισότητες που κάνουν τις ΗΠΑ «καζάνι που βράζει».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον απέρριψε το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού εισαγγελέα για επανεξέταση της υπόθεσης δολοφονίας του Μάικλ Μπράουν από ένα νέο, μεγάλο πολιτειακό δικαστήριο ενόρκων, επιλέγοντας, αντ' αυτού, να τριπλασιάσει τον αριθμό των ανδρών της Εθνοφρουράς που από 700 έγιναν 2.200 μέσα στο τελευταίο 48ωρο.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς του αδικοσκοτωμένου εφήβου Μάικλ Μπράουν μετέβησαν προχτές, παραμονές της Γιορτής των Ευχαριστιών, στη Ν. Υόρκη εκφράζοντας απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τη δικαστική απόφαση αθώωσης του φονιά του γιου τους. Παράλληλα, συμμετείχαν σε ολονυχτία και προσευχή με τις οικογένειες ακόμη δύο Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία. Συναντήθηκαν έτσι, με τη σύζυγο και τη μητέρα του 43χρονου Αφροαμερικανού οικογενειάρχη Ερικ Γκάρνερ που στραγγαλίστηκε τον Ιούλη στο Στάτεν Αϊλαντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό και την σύντροφο του 28χρονου Ακάι Γκάρλεϊ, που σκοτώθηκε «κατά λάθος» την περασμένη βδομάδα στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο εργατικής κατοικίας του Μπρούκλιν από δόκιμο αστυνομικό.

Ο απόηχος των αντιδράσεων για την προκλητική αθώωση του αστυνομικού έγινε αισθητός και στο εξωτερικό. Στο Λονδίνο χτες εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο Μιλάνο, έξω από το αμερικανικό προξενείο.

Αποκαλυπτικό βίντεο της δολοφονίας του 12χρονου στο Κλίβελαντ

Σαν να μην έφτανε η προκλητική αθώωση του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον στο Μιζούρι, νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε χτες βίντεο που δημοσιοποίησε η αστυνομία στο Κλίβελαντ του Οχάιο από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 12χρονου Αφροαμερικανού Ταμίρ Ράις από λευκό αστυνομικό, ενώ έπαιζε με ψεύτικο πιστόλι σε πάρκο.

Στο βίντεο φαίνεται ολοφάνερα ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε, χωρίς δισταγμό, το αγόρι 1,5 δευτερόλεπτο αφότου βγήκε από το περιπολικό! Αποκαλύπτεται ακόμη ότι το τηλεφωνικό κέντρο της τοπικής αστυνομίας καλώντας τα περιπολικά να δράσουν δε διαβίβασε την πληροφορία ότι ο νεαρός είχε στα χέρια «πιθανώς ψεύτικο όπλο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες για τα θύματα αστυνομικής βίας (2015-08-11 00:00:00.0)
Νέα κρούσματα ρατσιστικής αστυνομικής βίας (2015-07-31 00:00:00.0)
Να πάει ο Τσίπρας στο Μιζούρι... (2014-11-26 00:00:00.0)
Αστυνομική βία σε βάρος εγκύου (2014-09-26 00:00:00.0)
Μια ρατσιστική δολοφονία ενταγμένη στον πόλεμο ενάντια στον «εχθρό λαό» (2014-08-24 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής υπό το βάρος των λαϊκών διαμαρτυριών (2014-08-22 00:00:00.0)