ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διοργάνωση Συνεδρίου για την τόνωση των εξαγωγών
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014

Motion Team

Εργάτριες σε εταιρεία εξαγωγής φρούτων
Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο και μηχανισμό εξαγωγικές δραστηριότητες των ντόπιων μονοπωλίων και την προσέλκυση εδώ λιμναζόντων κεφαλαίων από το εξωτερικό, επιβεβαιώθηκε στο Greek Exports Forum, συνέδριο που διοργάνωσε χτες η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Π. Μίχαλος, που εστίασε «στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών». Δεν παρέλειψε να τονίζει ότι «χρειάζεται έμφαση στην υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν αναγκαίο όρο για τη διαμόρφωση ασφαλούς πλαισίου επιχειρηματικής δράσης», επιβεβαιώνοντας ότι η προώθηση των διαβόητων αναδιαρθρώσεων είναι προαπαιτούμενο του μεγάλου κεφαλαίου

Μίλησε, επίσης, για πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ «οι οποίες έχουν αποδώσει απτά αποτελέσματα (όπως τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τις ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού και τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται για τη συμπερίληψή τους στους καταλόγους προμηθευτών των κορεατικών, ιαπωνικών και κινεζικών ναυπηγείων, η οποία έχει αποδώσει ως τώρα παραγγελίες ύψους 12 εκ. δολ. από κορεατικά ναυπηγεία)».

Αναφέρθηκε τέλος στο «συντονισμό» με τον ΣΕΒ (με τον οποίο υπεγράφη σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, καθώς και με άλλους κλαδικούς και εξαγωγικούς φορείς «για τον προσδιορισμό αγορών στόχων και την υιοθέτηση κοινών δράσεων».

Με τον ΣΕΒ στα Εμιράτα

Σε αυτήν τη βάση, εξάλλου, το όργανο του ΣΕΒ, Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, διοργάνωσε στις 24 - 27/11 επιχειρηματική αποστολή στο Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας και του γραφείου ΟΕΥ. Συμμετείχαν 15 ελληνικές επιχειρήσεις και στόχος της αποστολής ήταν «η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή, η προώθηση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η προσέλκυση εμιρατιανών εταιρειών για συμπράξεις και επενδύσεις στην Ελλάδα».

Οι ελληνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς κατασκευών και διαχείρισης έργων, πληροφορικής, μηχανημάτων, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, κοσμημάτων, κτηματαγοράς, νομικών υπηρεσιών, πραγματοποίησαν συνολικά 140 συναντήσεις και στα δύο Εμιράτα. «Μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίστηκε στις κατασκευές, στα δομικά υλικά και στις τεχνολογικές εφαρμογές λόγω της οικιστικής και κατασκευαστικής έκρηξης που αναμένεται ενόψει της Παγκόσμιας Εκθεσης EXPO 2020 του Ντουμπάι, ενώ ο αυξανόμενος εισερχόμενος τουρισμός και η ελλειμματική εγχώρια αγροτική παραγωγή προσφέρουν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό του ΣΕΒ.

Οπως συμφωνήθηκε, ο «ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων» θα υποδεχτεί αποστολή εμιρατιανών επιχειρηματιών του επιμελητηρίου του Ντουμπάι το 2015 που θα έρθουν στην Ελλάδα «για να εξετάσουν επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες και συνεργασίες με Ελληνες εταίρους».

Το «δεξί χέρι» του κεφαλαίου

Ενδιαφέρον είχε και ο χαιρετισμός που απηύθυνε στο συνέδριο των διπλωματών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τόσο τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών μας, με την πρόσφατα θεσμοθετημένη ανανέωση του εξειδικευμένου αυτού κλάδου, αλλά και οι πρεσβείες μας και τα γενικά προξενεία της χώρας, όπου δεν υπάρχουν γραφεία ΟΕΥ, θα συνεχίσουν να συνδράμουν τους Ελληνες εξαγωγείς και να αποτελούν ουσιαστικά το "δεξί χέρι" του Ελληνα επιχειρηματία στην προσπάθειά του να έχει την παρουσία που επιθυμεί, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες αγορές».

«Παράλληλα», συνέχισε, «η διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών σε χώρες οικονομικού - εμπορικού ενδιαφέροντος από πλευράς Ελλάδος, η συνεχής διάχυση πληροφόρησης από το υπουργείο Εξωτερικών προς τους Ελληνες επιχειρηματίες και τους επαγγελματικούς συνδέσμους και η κατά το δυνατόν άμεση εξυπηρέτηση των αιτημάτων που δέχονται τα γραφεία ΟΕΥ θα συνεχίσουν να αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα εργαλεία της οικονομικής διπλωματίας, της οποίας οι δράσεις θα ενταθούν. Η επιλογή της εξωστρέφειας ως στρατηγικού στόχου για έξοδο από την κρίση αποτελεί μονόδρομο», κατέληξε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Ετοιμάζονται για Αίγυπτο

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, στο ΥΠΕΞ προετοιμάζουν την «επίσημη επίσκεψη» του Κούρκουλα, στις 4 Δεκέμβρη, στο Κάιρο, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών. Στο φόντο της επίσκεψης, το ΥΠΕΞ διοργανώνει και επιχειρηματική αποστολή εστιασμένη σε τομείς και κλάδους «οι οποίοι παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις θετικότερες προοπτικές για ανάπτυξη δραστηριοτήτων και ενίσχυση συνεργασιών», όπως: «Τρόφιμα (νωπά φρούτα), βιομηχανία τροφίμων. Αγροτικός εξοπλισμός (γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός, τυποποίηση ελαιολάδου). Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Περιβαλλοντικές τεχνολογίες (διαχείριση υδάτινων πόρων, υγρών και στερεών αποβλήτων). Ιχθυοκαλλιέργειες. Κατασκευές. Δημόσια έργα. Δομικά υλικά. Χημικά. Φάρμακα, καλλυντικά, ιατρικός εξοπλισμός. Αλυσίδες εστίασης (franchising)».

«Στο πλαίσιο της ως άνω αποστολής θα πραγματοποιηθεί οικονομικό / επιχειρηματικό συνέδριο και θα ακολουθήσουν διμερείς στοχευμένες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών», σημειώνεται από τη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΥΠΕΞ.