ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Ταξικό εργαλείο υπέρ του κεφαλαίου

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή

Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014

Icon

Η δικομματική αντιπαράθεση με ένταση της πόλωσης για τον αποπροσανατολισμό του λαού κυριάρχησε και χτες, κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015. Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με τις κοκορομαχίες τους, που προφανώς θα εντείνονται όσο η στρατηγική τους σύμπλευση γίνεται όλο και πιο φανερή, επιδίωξαν να συγκαλύψουν ότι κριτήριό τους δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά η διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος, η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Πρεμούρα για τις αστικές αξίες

Ενδεικτικός του ...περιεχομένου της αντιπαράθεσης ήταν ο διάλογος ανάμεσα στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Σ. Βούλτεψη, τον γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκ. Τσακαλώτο, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, που καταγράφηκε την πρώτη μέρα της συζήτησης. «Νομίζω ότι τώρα χάνεται και μέρος του αστικού κόσμου (σ.σ. εννοεί το αστικό σύστημα), γιατί υπάρχουν και αξίες στον αστικό κόσμο που δεν μπορεί να τις αντιπροσωπεύσει ούτε η Σοφία Βούλτεψη, ούτε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Είναι κατάντια για το δικό σας κόσμο ότι φτάσατε να σας αντιπροσωπεύουν αυτά τα δύο άτομα». Η απάντηση σε αυτό της Σ. Βούλτεψη ήταν «να βάλουμε τους λογαριασμούς μας δίπλα δίπλα», ενώ του Αδ. Γεωργιάδη ήταν ότι «μας χωρίζει σε επίπεδο αστικής διαλέξεως ότι εγώ δεν μπόρεσα να έχω μερίδια στην Black Rock».

Η κριτική που είχε ασκήσει ο Ευκ. Τσακαλώτος στην κυβέρνηση ήταν ότι: «Δεν αυξάνονται οι επενδύσεις όταν δεν έχουμε μια κανονική νομισματική ένωση, όπου το χρέος δεν έχει λυθεί και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μετατρέπονται σε επενδύσεις».

Χτες, η αντιπαράθεση και ταυτόχρονα ο εκβιασμός του λαού σε ψευτοδιλήμματα συνεχίστηκε, με το στίγμα να δίνει η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προδιέγραψε τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «δημοσιονομική πειθαρχία», «πρωτογενή πλεονάσματα», «ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας», ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι θετικό ότι στο Λονδίνο συμφώνησε με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», όμως «με τα μέτρα που προτείνει, οι φόροι να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4,5 δισ. ευρώ».

Κριτήριο για το ΚΚΕ οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός σε αυτό το σύστημα όποιο μείγμα διαχείρισης και αν εφαρμοστεί, είναι εργαλείο αναδιανομής του πλούτου από αυτούς που τον παράγουν, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους σφετεριστές του πλούτου. Ενώ ανέδειξαν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο αποκλειστικά και μόνο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα όρια της πείνας, ο ρεαλισμός των ορίων αντοχής της οικονομίας που προσαρμόζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας - που καλύπτει σήμερα περίπου 300.000 εργαζόμενους - στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό παρέθεσε τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται και θα φέρουν νέες περικοπές στις συντάξεις και νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δείχνοντας ότι πρόκειται για ταξική πολιτική, επισήμανε ότι η μείωση κατά 5 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών αφαίρεσε από το ΙΚΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. «Ο υπουργός μιλάει για ενίσχυση της εισπρακτικής ικανότητας του συστήματος όταν οι εργοδοτικές οφειλές στο ΙΚΑ έχουν εκτιναχθεί στα 13,54 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, μεγαλύτερες ακόμα και από το ετήσιο κονδύλι του Ταμείου για τις συντάξεις».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να υπάρξει πλήρης και κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Εμείς πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στη ζωή που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και αυτοί είναι οι καπιταλιστές που εσείς υπηρετείτε».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται με τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε στο φιλικό διακανονισμό για την προβλήτα 3 του λιμανιού, που ενισχύει στην προκειμένη περίπτωση την COSCO, το ίδιο θα γινόταν και με όποιον άλλο επιχειρηματικό όμιλο, ενώ κατήγγειλε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που με τα όσα προτείνει και πράττει προωθεί άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης που λέγεται παραχώρηση. Πρόσθεσε ότι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έχει επιφέρει μέχρι τώρα το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Η ανάπτυξη που επαγγέλλεστε, αφορά την πλουτοκρατία, και όχι το λαό. Να γιατί ο λαός πρέπει να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και όχι να αλλάξει τον διαχειριστή της», κατέληξε.