ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Και δολοφονία υπουργού από τις κατοχικές δυνάμεις

Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη μετά τη δολοφονία του Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου, Σαγίντ Αμπουαγίν, την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη

Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014

Από τις προχτεσινές διαμαρτυρίες Παλαιστινίων στη Βηθλεέμ για τη δολοφονία του υπουργού
Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο Σαγίντ Αμπουαγίν, Παλαιστίνιος υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για την «αντίσταση κατά του ισραηλινού διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών», μαζί με μερικές δεκάδες Παλαιστίνιους πήγε σε χωριό της Δυτικής Οχθης, κοντά στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Αντέι Αντ, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες αρπαγές της παλαιστινιακής γης και την καταστροφή ελαιώνων. Ολοι κρατούσαν στα χέρια μικρά δέντρα ελιάς, που σκόπευαν να τα φυτέψουν ώστε να αντικαταστήσουν τα ελαιόδεντρα που είχαν ξεριζώσει με μανία πριν βδομάδες Εβραίοι έποικοι, που εποφθαλμιούσαν και αυτό το κομμάτι παλαιστινιακής γης.

Ομως, προτού προλάβουν καν να φυτέψουν τις πρώτες ελιές, Ισραηλινοί στρατιώτες κατέκλυσαν την περιοχή ζητώντας εξηγήσεις ... για τη δεντροφύτευση. Ο Αμπουαγίν ήρθε στα χέρια με δύο απ' αυτούς. Η λογομαχία εξελίχθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα σε μία ακόμη βίαιη αντιπαράθεση, απ' αυτές που προκαλούν καθημερινά οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 55χρονος υπουργός δέχθηκε γερά χτυπήματα στο στήθος από τις κάννες όπλων των δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως ο υπουργός δέχθηκε κατάμουτρα και δακρυγόνο. «Αυτό είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που χρησιμοποιεί βία κατά μίας μη βίαιης διαδήλωσης», πρόλαβε και είπε προτού χάσει τις αισθήσεις του, νιώθοντας έντονο πόνο στο στήθος.

Λίγο αφότου τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ραμάλα, ο Σαγίντ Αμπουαγίν, 55 χρονών, ξεψύχησε. «Ηξερα τον Αμπουαγίν για χρόνια. Δεν ήταν άρρωστος. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ισραηλινοί είναι να δικαιολογήσουν ένα φόνο. Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως έπαθε καρδιακή προσβολή, αυτή πώς επήλθε; Από την κάννη του όπλου με την οποία τον χτύπαγαν οι στρατιώτες», κατέθετε, μιλώντας αργότερα σε συντάκτη του ειδησεογραφικού κόμβου «Al-Monitor», ο Καντούρα Φάρες, ανώτατο στέλεχος της «Φατάχ» και επί χρόνια φίλος του αποβιώσαντος υπουργού.

Οι Ισραηλινοί γιατροί που συμμετείχαν στη νεκροψία είπαν πως το θύμα πέθανε γιατί υπέφερε από σοβαρά καρδιακά προβλήματα που, σε συνδυασμό με το στρεσάρισμα, επέφεραν το θάνατό του. Η εκδοχή αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από τους Παλαιστίνιους και Ιορδανούς γιατρούς που συμμετείχαν στη νεκροψία και οι οποίοι συμπέραναν πως ο υπουργός πέθανε εξαιτίας «ισχυρού χτυπήματος στο διάφραγμα και από τη βαριά χρήση δακρυγόνων» που άσκησαν εναντίον του οι στρατιώτες.

Η δολοφονία του Αμπουαγίν προκάλεσε, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, αποφάσισε την άμεση διακοπή της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ισραηλινές αρχές, ενώ ανακοινώθηκαν, μετά από εισήγηση της «Φατάχ» και της «Χαμάς», τριήμερες εκδηλώσεις εθνικού πένθους.

Την επομένη του δολοφονικού χτυπήματος σε βάρος του υπουργού, πάνω από 6.000 Παλαιστίνιοι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία, φωνάζοντας συνθήματα για κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα.

Για μία ακόμη φορά, τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε Δυτική Οχθη, Λωρίδα Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ θυμίζουν καζάνι που κοχλάζει από οργή και αγανάκτηση για τις συνεχιζόμενες θηριωδίες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των Εβραίων εποίκων, καθώς δεν περνά μέρα δίχως να προκαλέσουν, να ταπεινώσουν, να τρομοκρατήσουν, να αρπάξουν, να σκοτώσουν και να καταστρέψουν ό,τι μπορεί να θυμίζει Παλαιστίνη.

Μέσα στο έντονα φορτισμένο κλίμα, η άφιξη του Ειδικού Συντονιστή του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο Σέρι εισήλθε στη Γάζα, περνώντας από το πέρασμα Ερέζ, επιδιώκοντας συναντήσεις με Παλαιστίνιους υπουργούς και τον ηγέτη της «Χαμάς», Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ώστε να εκτιμήσει από κοντά τα προβλήματα ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, πέντε μήνες μετά την έναρξη της φονικής ισραηλινής επίθεσης «Προστατευτική Αιχμή».

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε και η κοινή έκκληση των ηγετών Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', και Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για άμεση επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση της λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών.

ΚΚΕ: Τον εγκληματικό ρόλο του Ισραήλ στηρίζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του Παλαιστίνιου υπουργού, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε τη νέα βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ. Σημείωνε σε αυτή:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σημερινή βάρβαρη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον κινητοποίησης Παλαιστίνιων διαδηλωτών βόρεια της πόλης Ραμάλα, που οδήγησε και στο θάνατο του υπουργού της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, για την "αντίσταση κατά του ισραηλινού διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών", Ζιγάντ Αμποάγιν.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, τον εγκληματικό ρόλο του Ισραήλ και των κατοχικών δυνάμεων στα Παλαιστινιακά εδάφη, τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στηρίζουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και καλεί το λαό μας να δυναμώσει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματά του».

Επίσης, στην Παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Κόμματος για τη δολοφονία του υπουργού της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, και τον Ηλία Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Ανακοινώσεις καταγγελίας της δολοφονίας και στήριξης του Παλαιστινιακού λαού εξέδωσαν και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.


Δ.ΟΡΦ.