ΜΠΑΣΚΕΤ
Αιώνια... κόντρα

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στον τελικό και πάλι ύστερα από δυο χρόνια

Σάββατο 9 Ιούνη 2001

Sportidea

Στους τελικούς του 1999 συμπαίκτες αλλά την Κυριακή αντίπαλοι Αλβέρτης και Μπουντούρης
Και τώρα οι δυο τους... Μετά από δυο χρόνια Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξαναδίνουν ραντεβού σε τελικό πρωταθλήματος. Αυτή είναι η έβδομη φορά τα τελευταία εννιά χρόνια που οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Η τελευταία φορά που κοντραρίστηκαν ήταν το 1999 και από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα δύο από τα σημερινά στελέχη των «ερυθρολεύκων» φορούσαν, τότε, την πράσινη φανέλα. Ο Ντίνο Ράτζα που 'χε σηκώσει τον ΠΑΟ στους ώμους του, μέσα στο ΣΕΦ, και ο Νίκος Οικονόμου που σημείωσε και το καθοριστικό τρίποντο του Παναθηναϊκού για να στεφθούν οι «πράσινοι» πρωταθλητές. Οπως και να έχουν τα πράγματα οι Πειραιώτες διψάνε για τον τίτλο, που έχουν να... γευτούν τρία χρόνια. Πάντως ο Ηλίας Ζούρος συνιστούσε, από τη δεύτερη νίκη κόντρα στο Περιστέρι, συγκέντρωση και μη χαλάρωση. Αυτό είπε και σήμερα: «Η προετοιμασία μας μπαίνει, πλέον, στην τελική ευθεία. Πάμε για τη σειρά των τελικών με την ανάλογη σοβαρότητα που απαιτεί κάτι τέτοιο...». Οσον αφορά το περίφημο θέμα του πρώτου παιχνιδιού που για πολλούς είναι καθοριστικό, στον Ολυμπιακό δε δείχνουν να το πολυπιστεύουν. Οπως τονίζουν, εδώ που έφθασαν τα πράγματα όλα τα παιχνίδια είναι καθοριστικά.

Ετοιμοι για το τρόπαιο...

Η δεύτερη νίκη επί της ΑΕΚ με 82-74 σφράγισε και τυπικά το εισιτήριο της πρόκρισης για τους «πράσινους». Αυτό είναι το τρίτο φάιναλ φορ για φέτος που συμμετέχει το «τριφύλλι» και σίγουρα όλοι στην ομάδα δε θέλουν να έχει την ιδία έκβαση με τα υπόλοιπα. Οσον αφορά τον αγώνα με την ΑΕΚ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραδέχτηκε ότι το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, επισήμανε ωστόσο ότι η ανωτερότητα της ομάδας του ήταν εμφανής σε πολλά σημεία. «Εμεινα ικανοποιημένος από το 1ο δεκάλεπτο, ενώ το αντίθετο συνέβη στη δεύτερη περίοδο. Ευτυχώς, βρήκαμε το ρυθμό μας στο δεύτερο ημίχρονο, ισοφαρίσαμε και τελικά νικήσαμε. Πάντως, στο τέλος και οι δύο μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την πρόκριση». Ενόψει των τελικών η τεχνική ηγεσία το Παναθηναϊκού διευκρίνισε ότι το κάθε παιχνίδι έχει τη δική του σημασία ενώ το πλεονέκτημα έδρας ίσως και να μην λέει τίποτα.

Στην αντίπερα όχθη ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είπε τα πράγματα με το όνομά τους. «Παλέψαμε μεν, δεν είχαμε ισορροπία δε, ούτε και ομαδικότητα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αυτό ήταν που στερηθήκαμε. Αποτέλεσμα; Δώσαμε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει». Στο τέλος ο Σέρβος τεχνικός έκανε και τον απολογισμό της χρονιάς την οποία πάρα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα από το ξεκίνημα, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ απέφυγε να τη χαρακτηρίσει επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Τέλος ας σημειωθεί ότι η ΑΕΚ υπέβαλε ένσταση για το καλάθι που πέτυχε ο Ρέμπρατσα στο τελευταίο λεπτό.