ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στο Βελιγράδι το επίκεντρο διαβουλεύσεων για «μπίζνες»
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την πρόθεση της Κίνας να διεισδύσει στις αγορές της Ευρώπης εκφράζει και η 3η Σύνοδος Κίνας - Χωρών Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEE) που ξεκίνησε, χτες αργά το απόγευμα, στο Βελιγράδι, ενώ δηλώνεται ότι επιδίωξη είναι η διείσδυση να γίνει χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη διαδικασία ένταξης χωρών στην ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, συνοδευόμενος από μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία 200 εκπροσώπων κινεζικών ομίλων, συναντήθηκε με τους ηγέτες των 16 χωρών της CEE, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για εμβάθυνση των σχέσεων του Πεκίνου με καθεμία από τις χώρες ξεχωριστά, προτείνοντας επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομών που σχετίζονται με τις Μεταφορές, την Ενέργεια και τις Συγκοινωνίες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που επέλεξε να επαναλάβει χτες, με διάφορες αφορμές, ο Κινέζος πρωθυπουργός, πως δηλαδή η Κίνα δεν έρχεται στην περιοχή για να ανταγωνιστεί την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα του «στηρίζει την ΕΕ, την ευρωπαϊκή διαδικασία ολοκλήρωσης και ένα ισχυρό ευρώ».

Διόλου τυχαία, Σέρβοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία σημείωναν πως το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εκδηλώνεται σε μία περίοδο που η Ρωσία αντιμετωπίζει «δύσκολες καταστάσεις» σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένης της εξάρτησης μεγάλου μέρους των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διεθνείς τιμές των οποίων μειώνονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνιζε χτες σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα και εντός της περιφέρειας της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης «θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη σερβική οικονομία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του σερβικού λαού».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, προέβλεπε ότι το μεγαλύτερο έργο που θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι - Βουδαπέστη, με στόχο μέγιστη ταχύτητα των συρμών τα 160 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, το έργο αυτό αφορά και την Ελλάδα, αφού πρόθεση της Κίνας είναι να δημιουργηθεί μία ταχεία σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας για το θέμα αυτό αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα για τη Σερβία, η Κίνα ενδιαφέρεται για τρία μεγάλα έργα: Την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου προς το Μαυροβούνιο, την ανακατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Κοστόλατς 2» και την κατασκευή ακόμη μίας γέφυρας στο Δούναβη, νότια του Βελιγραδίου, που θα συνδεθεί, μέσω της περιφερειακής οδού, με τη γέφυρα που κατασκεύασαν ήδη, βόρεια της πόλης, και θα εγκαινιάσει μεθαύριο ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Επίσης, τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή μεγάλου εμπορικού λιμένα στο Δούναβη, νότια της πρωτεύουσας, αλλά και για τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης, όπως επίσης και για την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γάλακτος PKB, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Βελιγραδίου.

Διμερείς συναντήσεις

Πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όχι μόνο από την Κίνα και τη Σερβία αλλά και τις άλλες χώρες της CEE πραγματοποίησαν διμερείς ή περιφερειακές συναντήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Μαυροβουνίου με στόχο τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων τον ερχόμενο Μάρτη και η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας - Ρουμανίας, που επισήμαναν την ανάγκη μεγαλύτερης δέσμευσης για την υλοποίηση του έργου προτεραιότητας, του αυτοκινητόδρομου Τιμισοάρα - Βελιγράδι, ενώ συζήτησαν και για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο έργο «Διαβαλκανικός Διάδρομος Πάντσεβο - Ράσιτσε».

Στη συνάντηση του Βούτσιτς με τον ομόλογό του από τη Σλοβενία, Μίρο Τσέραρ, ο τελευταίος εξέφρασε την υποστήριξη της σλοβενικής αστικής τάξης στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.