«Σεισμός θα γίνει στις δεκατρείς»

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στην πανελλαδική απεργία της 13ης Ιούνη 2001

Σάββατο 9 Ιούνη 2001

«Πρόνοια και Υγεία δεν είναι ελεημοσύνη είναι κρατική ευθύνη», ήταν ένα από τα συνθήματα των εργαζομένων
«Δώστε λεφτά για την Υγεία αυξήσεις, προσλήψεις, στα νοσοκομεία», «το κλείσιμο των δρόμων είναι η αρχή, σεισμός θα γίνει στις δεκατρείς».

Με τα συνθήματα αυτά που ακούστηκαν, ξανά και ξανά, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρόνοια, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και του συμβολικού αποκλεισμού που πραγματοποίησαν στον κόμβο Αμπελοκήπων, δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν ανυποχώρητα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης, για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Γύρω στις 9:30 το πρωί, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φτάνουν στον κόμβο Αμπελοκήπων. Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» ήρθαν με το μετρό όπου ενημέρωσαν και τον κόσμο για τα αιτήματά τους. Μετά τη στάση των Αμπελοκήπων έκαναν πορεία μέχρι τον κόμβο.

Στη συγκέντρωση έφτασαν συντεταγμένα επίσης οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια με το πανό τους, που απαιτούσε «όχι στη διάλυση της Πρόνοιας», οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με το πανό «όχι στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων», οι εργαζόμενοι του «Γενικού Κρατικού» της Αθήνας, του ΕΛΠΙΣ, του «Αγίου Σάββα» του «Ερυθρού Σταυρού», του «Ιπποκράτειου», αλλά και αντιπροσωπείες εργαζομένων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.

Λίγο αργότερα οι εργαζόμενοι με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τις άσπρες μπλούζες να δίνουν τον τόνο προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου των οδών Κηφισίας, Αλεξάνδρας και Β. Σοφίας και βροντοφώναξαν: «Φτάνει πια η κοροϊδία, έξω τα ράντζα από τα νοσοκομεία», «το κέρδος σκοτώνει την υγεία έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία», «πρόνοια και υγεία δεν είναι ελεημοσύνη είναι κρατική ευθύνη». Αλλά και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, για ασφάλιση και υγεία, ενότητα και πάλη». Ταυτόχρονα οι υγειονομικοί μοίραζαν στους πολίτες που κοντοστέκονταν, φυλλάδια και τους ενημέρωναν για τις ανατρεπτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία και με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι όλοι, την ώρα της ανάγκης.

Κοντά στους εργαζόμενους παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ο αποκλεισμός των δρόμων έληξε λίγο αργότερα και αφού οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στην πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Ιούνη 2001.

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει εξαγγελθεί 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. - 4 μ.μ.) για τις 13 του Ιούνη.

Την ίδια μέρα θα γίνει στην Αθήνα στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις έδρες των ΠΕΣΥ.

Στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα..

Η πρώτη έγινε στην οδό Λαγκαδά στο ύψος του Δημαρχείου Σταυρούπολης όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι κυρίως του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και του Ψυχιατρικού. Οι διαδηλωτές έκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μισή ώρα περίπου, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τους λόγους της κινητοποίησής τους και τέλος έκαναν πορεία από το Δημαρχείο Σταυρούπολης μέχρι το Ψυχιατρείο φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν το υπουργείο Υγείας γιατί το προσωπικό με σχέση αορίστου χρόνου εργασίας παραμένει απλήρωτο από το Φλεβάρη, όπως απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ΡΑΙΖΟΝ (έχουν να πληρωθούν εδώ και 10 μήνες).

Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στην οδό Εγνατίας και την πλατεία Σιντριβανιού, κυρίως από εργαζόμενους των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», «Θεαγένειο», «Αγ. Δημήτριος» κ.ά.