ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Υπάρχει πολιτική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης

Οι δηλώσεις εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή τους χτες

Σάββατο 9 Ιούνη 2001

Συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών - τους Μ. Γλέζο, Γ. Α. Μαγκάκη, Ε. Μαχαίρα και Γ. Σταμούλη - είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις από τους Μ. Γλέζο και Γ. Σταμούλη εκ μέρους του Συμβουλίου και της Αλ. Παπαρήγα.

Ο Μ. Γλέζος δήλωσε: «Κατ' αρχήν η αντιπροσωπεία μας θέλει να ευχαριστήσει το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση που έχει δείξει στο καίριο αυτό εθνικό θέμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα και την ομάδα των ευρωβουλευτών του. Πέρα απ' αυτό, το θέμα βρίσκεται σε μια κατάσταση λιμνάζουσα, δεν προχωρεί και καθένας πρέπει να αναλογιστεί, όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, τις ευθύνες του για το γεγονός ότι δεν προχωρεί ένα τέτοιο θέμα που έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Δεν είναι θέμα ατομικό, μιας ομάδας ανθρώπων, είναι θέμα εθνικό. Οι οφειλές της Γερμανίας είναι πασίγνωστο πως είναι το λεγόμενο κατοχικό δάνειο, είναι οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, προς τα θύματα Ελληνες πολίτες που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και είναι και το θέμα το ειδικό, των ομήρων σκλαβιάς, των ανθρώπων που δούλεψαν στα καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα φρίκης και στην Ελλάδα και στη Γερμανία».

Ακολούθως ο πρώην νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης τόνισε: «Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για αυτή τη συμπαράσταση στο θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την ηγεσία του ΚΚΕ, που κατανόησε πλήρως και έχει κατανοήσει από μακρού το όλο θέμα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δρομολογηθεί επιτέλους η λύση του. Το θέμα πήρε μια πορεία αρκετά παρήγορη μετά τις γνωστές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ' αρχήν από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου και ακολούθως από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία με απόφασή της απέρριψε την αναίρεση του γερμανικού δημοσίου.

Το ατύχημα είναι ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις, εξεδηλώθη μια ανεπίτρεπτη όσο και προκλητικά παράτυπη συμπεριφορά εκ μέρους του προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ματθία, ο οποίος ενώ ως όφειλε, είχε υποχρέωση, να υπεραμυνθεί του θεσμικού κύρους της αποφάσεως της Ολομέλειας, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ορθότητά της, για να παραπεμφθεί το θέμα προς επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, του οποίου προεδρεύει ο ίδιος και απ' ό,τι φαίνεται έχει και την πρόθεση να προεδρεύσει αντί να αυτοεξαιρεθεί όπως οφείλει κατά νόμο.

Θέλω να πιστεύω ότι η δικαστική μας εξουσία θα επιτελέσει το καθήκον της στο ακέραιο, ο κ. Ματθίας δεν μπορεί πλέον, δεν έχει το δικαίωμα, να ασχολείται με το όλο θέμα, πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από τη δικαιοδοτική του αρμοδιότητα, ώστε τα δικαστικά μας όργανα να επιλύσουν τη διαφορά έτσι όπως επιβάλλεται, σύμφωνα άλλωστε και με τα διεθνώς ισχύοντα και εκείνο το οποίο προκαλεί θλιβερές σκέψεις για τη συμπεριφορά του κ. Ματθία είναι το γεγονός ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι απολύτως σύμφωνη ακόμα και με αποφάσεις επί ιδίων θεμάτων που έχουν απασχολήσει τα γερμανικά δικαστήρια. Προκαλεί δε κατάπληξη μια συμπεριφορά η οποία ανατρέπει και την πάγια αρχή από νομικής πλευράς που ακολουθούν όλα τα δικαστήρια της πολιτισμένης ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών. Ελπίζω ότι το θέμα θα βρει τη δικαίωσή του και βεβαίως εναπόκειται στην κυβέρνηση να περιβάλει με την επιβαλλόμενη συμπαράστασή της τον αγώνα που κάνουν τα θύματα της γερμανικής λαίλαπας το διάστημα της κατοχής».

Κλείνοντας τον κύκλο των δηλώσεων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η συνάντησή μας με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έγινε σε μια μέρα αρκετά επίκαιρη, εννοώντας την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Γερμανία και την επικοινωνία που είχε με τον κ. Σρέντερ. Εμείς θεωρούμε ότι το ταξίδι αυτό μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό για τη διεκδίκηση των οφειλών.

Πέρα και ανεξάρτητα από τις σοβαρές και επαχθείς ευθύνες του κ. Ματθία υπάρχει η πολιτική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και το δικαίωμα που αυτή έχει - και αν θέλετε είναι ένα δικαίωμα το οποίο το έχουν εκχωρήσει και όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή και επισήμως συμφωνούμε ότι πρέπει να επιστραφούν οι οφειλές - να διεκδικήσει την επιστροφή των οφειλών και του κρατικού δανείου, αλλά και των προσωπικών αποζημιώσεων των θυμάτων, πολύ περισσότερο που απ' ό,τι ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή υπάρχουν δυνατότητες σε διάφορα θεσμικά όργανα να προχωρήσει σε μια τέτοια διεκδίκηση πέρα και ανεξάρτητα από τη στάση που κρατάει η γερμανική κυβέρνηση. Η επίσκεψη της Επιτροπής αποτελεί για μας μια ευκαιρία να παρέμβουμε και πάλι και να συμβάλουμε στην άσκηση όσο γίνεται μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στην κυβέρνηση, για να αναλάβει πρακτικά τις υποχρεώσεις της, που είναι υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου».