ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρι και αντιτιθέμενα συμφέροντα
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014

Οι Πρόεδροι Ουκρανίας και Καζακστάν στη συνάντηση στο Κίεβο
Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν μετά από τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με τους ομολόγους τους, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, για να υπάρξει εντός της βδομάδας μια νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, για να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους, οι πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ δήλωσαν ότι αναμένουν την πρόταση της κυβέρνησης του Κιέβου με συγκεκριμένο κείμενο, ώστε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.

Επίσης, χτες, ξεχώρισε η επίσκεψη του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ποροσένκο και κάλεσε τόσο τον ίδιο όσο και τον Ρώσο Πρόεδρο να προχωρήσουν «σε διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ εκφράστηκε η διάθεση να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών και ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται συμφωνία στην προμήθεια άνθρακα από το Καζακστάν και συνεργασία στην Ενέργεια. Η παρέμβαση αυτή, χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στην Κριμαία και αιχμή προς τη Ρωσία δείχνει ότι το Καζακστάν θέλει να εμπλακεί στην υπόθεση Ουκρανία και να διεκδικήσει μερίδιο από τον πλούτο της την ίδια ώρα που μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία συγκροτούν την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, όπου επίσης συνδέονται το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Χτες, εξάλλου το βράδυ, ο Καζάχος Πρόεδρος θα μετέβαινε επίσης για συνομιλίες στη Μόσχα και τις συνεδριάσεις της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και του Οργανισμού Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλεια που εκφράζει τη στρατιωτική συνεργασία των κρατών που συγκροτούν την Ευρασιατική Ενωση και κάποιων ακόμα χωρών που προέκυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά για τις νέες κυρώσεις ενάντια στην Κριμαία. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ που σε δηλώσεις του στο «Σπίγκελ» είπε ότι «ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, εάν οι κυρώσεις της ΕΕ δεν αρθούν» κάτι που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Βεβαίως, η εκπρόσωπος της προεδρίας έσπευσε να σημειώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση «δε σκέφτεται να άρει κυρώσεις όσο οι λόγοι που επιβλήθηκαν εξακολουθούν να ισχύουν».