Μα εγώ αγαπώ τον πάπα...
Κυριακή 10 Ιούνη 2001

Μ' αυτή την υπόθεση δε θ' ασχοληθεί κανείς. Ούτε μονόλεπτο σε εκσυγχρονισμένο ΜΜΕ: Δυο καθολικές καλόγριες καταδικάστηκαν στο Βέλγιο ως... πρωταγωνίστριες στην ανείπωτη σφαγή των Τούτσι στη Ρουάντα, το 1994. Με τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, στο μοναστήρι τους βρήκαν φριχτό θάνατο 7.000 Χούτου! Και γυναίκες και καλόγριες και καθολικές και σφαγείς. Εκτρώματα. Η ιεραποστολική ανθρωποφαγία στο μεγαλείο της. Vaticano Glorioso. Το ρεπορτάζ δε λέει αν τα μεγάφωνα παιάνιζαν Dies Irae όταν οι μαντσέτες, το φριχτό όπλο που περιγράφει ο Τσβάιχ στο «Αμόκ», ξερίζωναν καρδιές, έκοβαν κεφάλια, σώριαζαν άκρα και συκώτια υπό τα όμματα των υπηρετριών του Θεού (;).

Στην Ιαπωνία, ένας άλλος θεός - ήλιος, αναγγέλλει με περισσή μεγαλοπρέπεια πως επιτέλους είναι έγκυος η συμβία του κι ο ίδιος ο θρόνος, την ώρα που ένας ψυχοπαθής, με όπλο μαχαίρι έναν πήχη, κατασφάζει παιδάκια του δημοτικού. Ενα αγοράκι μόλις εξάχρονο, σέρνεται σφαγμένο και αφήνει την τελευταία του πνοή στο διπλανό του σχολείου σούπερ μάρκετ. Η κοινωνία στην Ιαπωνία άρχισε το χαρακίρι του μιμητισμού της αμερικανικής κουλτούρας. «Ροζαμόν» του Κουροσάβα, φαστφουντάδικο και γιγάντια πια τα μπονσάι. Η χώρα πάντως απαγορεύει αυστηρά τα όπλα!

Στη Ρώμη θα πάει η Γένοβα 2001. Μαζί με 18.000 αστυνομικούς να φυλάνε τους εκλεκτούς της «G8» από τις χιλιάδες των τρομοκρατών που αρνούνται να πεθάνουν τρώγοντας, τον 21ο αιώνα, ο ένας τον άλλον χάριν του φιλοθεάμανος κοινού των αφεντικών και των αδιάφορων τηλεθεατών. Οι δήμιοι φοβούνται τα θύματά τους και φυλάνε τ' αχαμνά τους.

Στην Ελλάδα του τρομονόμου όπου πεθαίνουν στην ανυδρία τα στάχυα κι ανθούν οι Σταθόπουλοι, ο πολιτισμός βαθαίνει, μεγαλώνει, εκσυγχρονίζεται. Την ώρα που ευγενικώς παραχωρούμε απόλυτη, αγνή και καθαρή ετεροδικία στον αμερικανο-νατοϊκό στρατό κατοχής, ο αρχηγός της Αεροπορίας μας δίνει διαταγή να πετάξουν σε άσκηση ελληνικά αεροπλάνα πάνω από τη Λήμνο. Τα ετερόδικα αφεντικά το απαγορεύουν πάραυτα για να μη βαρέσει ο σεβντάς τους Τούρκους φίλους τους και μας. Μας σώζουν απ' την ύβρη να θεωρούμε τη Λήμνο Μύκονο και να στέλνουμε εκεί την αφρόκρεμα της κοινωνίας και της αεροπορίας μας.

Τέλος, στο Βουκουρέστι ξεπέζευε εν μέσω λαϊκής αποθέωσης η Αννα του Βισύ, με γλάστρες υπουργούς, μάνατζερ και κοσμικούς την ώρα που στη Σαλονίκη τρομοκράτες - φοιτητές καταλάμβαναν τα στούντιο της ΕΤ-3 απαιτώντας το δικαίωμα στο live show, στο ζωντανό του αγώνα τους δράμα, απάντηση στην κωμωδία μιας ειδησεογραφικής εικονικής πραγματικότητας. Τα παιδιά με το σταυρουδάκι της άνοιξης στο στέρνο που τα έλεγαν αλήτες, θα λένε και στο μέλλον οι ποιητές... Οταν θα σπρώχνουν την ιστορία όπως σπρώχνει τον ωραίο ηρωικό θάνατο του ανθρώπου η απελπισμένη ανάγκη για ελευθερία.

Σ' αυτή τη ζοφερή πραγματική ειδησεογραφία, υπόκρουση μουσική μα καθόλου θεία, ο μεγάλος φιδοκέφαλος αδερφός έχει διαλέξει να βάζει ό,τι ακούγεται και στα λευκά κελιά: Το παλιό γνωστό τραγουδάκι «Μα εγώ αγαπώ τον πάπα, τον πάπα, τον πάπα...». Κι εκεί ανάμεσα στην αλλαγή της κασέτας, βάζουν πότε τη φωνή του κ Μπεντίτ να τους λέει πως μόνον οι βλάκες κι οι τρομοκράτες πεθαίνουν από την πείνα για λεύτερη ζωή, πότε τη Μαρία Δαμανάκη να διαλαλεί πως είναι άκακο ίσως και σωτήριο το ωραίο χασισάκι...

Προσοχή! Προσοχή! Κινδυνεύει άμεσα η λογική. Πατρίς ενοικιάσθη. Φαμίλια εξολοθρεύεται. Θρησκεία αυτοκτονεί. Ναρκέμπορας εκσυγχρονίζεται. Ο Χριστόδουλος ξανακηδεύει τον Σόντερς για να μην πάρει κανείς χαμπάρι πως ήδη κηδεύτηκε η δικαιοσύνη και βγήκαν στο μοιρολόι της ως κι οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ.

Η τρομοκρατία περνάει από παντού. Από τις χαραμάδες του γερού μυαλού μ' επιχείρημα ξυραφιού: Θα σε μάθω να πονάς, ώσπου να μην αντέχεις άλλο. Οσο πονάς τόσο θα βγάζω κέρδος. Κι άμα δεν αντέχεις πια, θα σε ρίξω στο πιο προσοδοφόρο κενό της γης. Στην παραμύθα. Ολα λευκά, σαν τα κελιά. «Ασπρη» φθηνή για την εργατική τάξη των ηρώων. Ηρωίνη. Ασπρη ακριβή για την αστική τάξη των ψυχολογικώς τραυματισμένων πλουσίων. Κοκαΐνη. Αυτή η... πάλη των τάξεων δεν έχει καταργηθεί. Κοτερεύω, κοτερεύεις, κοτερεύει. Νέο το ρήμα. Νέο και το ρήγμα. Σία κι αράξαμε.

Προσοχή! Προσοχή! Γρηγορείτε, γιατί μετά την ψήφιση του τρομονόμου οι βιοτεχνίες των εμπνευστών του θ' ανθίσουν. Εκτός από ενόχους τρομοκράτες θα παράγουν και κουκούλες σινιέ. Ακριβές και μοντέρνες. Με στρας και χρώματα. Για γυναίκες, άντρες και παιδιά. Οι ρουφιάνοι κι οι δοσίλογοι, οι καταδότες κι οι χαφιέδες θα γίνουν μοντελάκια. Κινούμενα σχέδια. Ταινίες με σουξέ σαν του Τιτανικού. Ο θρίαμβος του υπαρκτού καπιταλισμού. Ισαμε να μάθουμε όλοι (;) να σιγοτραγουδάμε το «Εγώ αγαπώ τον πάπα, τον πάπα, τον πάπα», παραφράζοντας και, προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά τον αρχικό υπέροχο στίχο (!) της Γαλάνη, που απλώς θέλει να τον δει. Η παράνοια ως κουλτούρα, πώς σας φαίνεται σύντροφοι;


Λιάννα ΚΑΝΕΛΛΗ