ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Αναμένονται νέες αποκαλύψεις
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000

Associated Press

Χαρακτηριστική φωτογραφία του Χ. Κολ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Τρίζουν για τα καλά τα θεμέλια της «Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης» - CDU, αφού αναμένονται νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει εδώ και σχεδόν δύο μήνες για τους «μαύρους» λογαριασμούς του κόμματος και το σκάνδαλο της Εσσης.

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και το σκάνδαλο παίρνει απρόσμενες διαστάσεις από τις διάφορες «παραφυάδες» του πολύκροτου πλέον συστήματος των «μαύρων» τραπεζικών λογαριασμών που φέρεται να συνέστησε ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το οποίο έχει οδηγήσει τη CDU στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της ιστορίας της.

Ηδη από το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προϊδέασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ότι επίκεινται νέα «θλιβερά μαντάτα» και ζήτησε από τους βουλευτές του να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της αλήθειας και της κάθαρσης».

Ο Σόιμπλε - σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από βουλευτές της CDU - αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του πορίσματος των ορκωτών λογιστών που ερευνούν τα λογιστικά βιβλία του κόμματος από το 1989 και έκανε λόγο για «ενδεχόμενη αξιολόγηση» των ατασθαλιών στα οικονομικά του, ως «ξέπλυμα βρώμικων χρημάτων», πράγμα που οδηγεί στην ποινικοποίηση των παραβάσεων του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αναμένεται να υποβληθεί το Σαββατοκύριακο και θα δοθεί στη δημοσιότητα αφού συνεδριάσει το προεδρείο του κόμματος.

Η κατεδάφιση του Κολ

Συνεπώς, με βάσει τις εξελίξεις το τέλος της «εποχής Κολ», που επήλθε μεν τυπικά με την εκλογική ήττα το Σεπτέμβριο του '98, προβλέπεται πολύ πικρό για τον ήρωα της «ενοποίησης, καθώς η κατεδάφιση του ζωντανού μνημείου της γερμανικής πολιτικής ζωής άρχισε με την αποκάλυψη του συστήματος των «μαύρων» κομματικών τραπεζικών λογαριασμών τον περασμένο Νοέμβριο και πήρε μία δραματική διάσταση προχθές με την απολάκτιση του «Πατριάρχη» από την ηγεσία του κόμματος και το αξίωμα του επιτίμου Προέδρου, ενώ ήδη ζητείται και η παραίτησή από τη βουλευτική του ιδιότητα.

Πρόκειται για μία συνολική κατεδάφιση, τόσο του Κολ, του «δεινόσαυρου» της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και για μια πολύ βαθιά κρίση στους κόλπους της CDU. Η «εκκαθάριση» σε όλα τα επίπεδα κρίνεται αναγκαία, ειδικά μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι η υποστήριξη των Γερμανών προς τη CDU κινείται πλέον σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το κόμμα έχει σημειώσει κάθετη πτώση και έχει φθάσει σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ μετά το σκάνδαλο για τη χρηματοδότησή του, στο οποίο ενέχεται ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, αποκαλύπτει σημερινή δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε προχθές, αμέσως μετά την παραίτηση του Κολ από τη θέση του επίτιμου προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και την κρίση με τον νυν ηγέτη του κόμματος Βόλφγκαν Σόιμπλε.

Μόλις το 29% στηρίζει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ποσοστό μειωμένο κατά 8% από την περασμένη εβδομάδα, γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Βόχε», αναφερόμενη στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρία ερευνών «Forsa» μετά τις χθεσινές κρίσιμες συνομιλίες. Φυσικά στην ίδια δημοσκόπηση οι «Σοσιαλδημοκράτες» του καγκελάριου Σρέντερ, αναγεννώνται και συγκεντρώνουν ποσοστό προτίμησης 44%.