«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ»
Να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι

Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Μανώλη Γλέζο

Τρίτη 12 Ιούνη 2001

Associated Press

Ενώνει τη φωνή του με όσους ζητούν να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα στις τουρκικές φυλακές ο Μανώλης Γλέζος. Με ανοιχτή επιστολή του «προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, της Βουλής και του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους στρατηγούς, τους αρχηγούς κομμάτων και όλους τους αρμόδιους και με οποιοδήποτε τρόπο υπεύθυνους εξουσίας στην Τουρκία», καλεί για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

«Ο ελληνικός λαός, αλλά είμαι σίγουρος και ο τουρκικός λαός θεωρούν ανήθικο να πυροβολούν τα πουλιά όταν πίνουν νερό. Αδιανόητο όμως και το επαχθέστατο έγκλημα να σκοτώνεις τα πουλιά μέσα στα κλουβιά τους», τονίζει στην επιστολή του ο Μανώλης Γλέζος.

«Στην κοινή επίσης λογική και συνείδηση», συνεχίζει, «η έννοια της δημοκρατίας είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων».

Και η επιστολή του Μανώλη Γλέζου καταλήγει: «Η ηθική, το δίκαιο και η δημοκρατία αξιώνουν, όχι μόνο να σταματήσουν αμέσως οι δολοφονίες πολιτικών κρατουμένων, αλλά απαιτούν και την απελευθέρωσή τους».

Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις απαράδεκτες τακτικές που ακολουθεί το στρατιωτικό καθεστώς της Αγκυρας με τις ευλογίες και την ανοιχτή υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να συνεχίσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα αντίδρασης έως ότου σταματήσει η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Απαιτούμε να καταργηθούν αμέσως τα "λευκά κελιά" απομόνωσης και ο αντιτρομοκρατικός νόμος 3713, ο οποίος κατηγορώντας ένα ολόκληρο λαό ως τρομοκράτη καλύπτει τα βασανιστήρια και νομιμοποιεί τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες.

Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι όταν 182 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καταδικάζουν αυτές τις ωμότητες σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας, η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, να υποστηρίξει τα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων και η παρεμπόδιση από τη μεριά του να εκδοθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ένα ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής κυβέρνησης, αποτελεί στίγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας και έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».