Τα κοινωνικά...
Τρίτη 12 Ιούνη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ, χτες, τον Κ. Σημίτη στη διάρκεια της δευτερολογίας του, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τα θέματα της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας; Οχι; Ηταν για κλάματα... Στην κυριολεξία...

Προσπαθούσε, μάταια, να απαντήσει στην καταλυτική, τεκμηριωμένη και στοιχειοθετημένη κριτική της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κι έχανε τα λόγια του, έπεφτε σε χονδροειδείς αντιφάσεις...

Να σκεφθείτε ότι, την ίδια ώρα που ισχυριζόταν ότι δε θα μειωθούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες - αντιθέτως, θα αυξηθούν θεαματικά δήλωσε - κατανάλωσε ένα ολόκληρο πεντάλεπτο, για να ...αποδείξει πως δεν πρέπει το κράτος να χρεώνεται και να πληρώνει τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, γιατί έτσι οδηγείται στην υπερχρέωση, στη στασιμότητα και το βάλτωμα, όπως είπε.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ομολόγησε την ορθότητα και της συγκεκριμένης καταγγελίας της Αλέκας Παπαρήγα. Οσο για τον υπερδανεισμό, την υπερχρέωση κλπ., ισχύουν όσα είπε, αλλά μόνο για οποιοδήποτε καπιταλιστικό κράτος. Για οποιοδήποτε κράτος, που δε θέλει ή δεν τολμά, να βάλει χέρι στο συσσωρευμένο πλούτο των λίγων «εχόντων και κατεχόντων».

Γιατί, παρ' όσα αυθαίρετα είπε ο Κ. Σημίτης, ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση κλπ., ο άλλος δρόμος υπάρχει και αυτόν παλεύει το ΚΚΕ. Εάν ο λαός είναι πραγματικά αφέντης στον τόπο του. Εάν το Λαϊκό Μέτωπο είναι εξουσία. Εάν η οικονομία και ο παραγόμενος πλούτος είναι πραγματικά στα χέρια του λαού, τότε δε δανείζεσαι από τους όποιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά χρησιμοποιείς αυτόν τον πλούτο, για τις ανάγκες των εργαζομένων. Και τότε φτάνει και περισσεύει ο πλούτος αυτός, γιατί δεν τον έχουν λεηλατήσει και κατακλέψει ντόπια και ξένα μονοπώλια και πολυεθνικές.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ, όμως, είπαμε για τον Κ. Σημίτη. Πρέπει να πούμε και δυο λόγια για τον Κ. Καραμανλή, που χτες έκανε το ντεμπούτο του, ως εκπρόσωπος της ...λαϊκής δεξιάς. Αν πάρετε την ομιλία του, τις προάλλες, στη συνέλευση του ΣΕΒ και τη χτεσινή, ένα συμπέρασμα βγαίνει: Η ολιγαρχία θα λύσει όλα τα λαϊκά προβλήματα.

Ε, όση αλήθεια περιέχεται σ' αυτό, άλλη τόση υπάρχει και σε όσα είπε ο αρχηγός της ΝΔ...