ΗΠΑ
Κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

Φτάνουν οι πρώτοι Αμερικανοί «εκπαιδευτές» των αντικαθεστωτικών

Σάββατο 17 Γενάρη 2015

Οι «μαχητές της ελευθερίας» στη Συρία, που αιματοκυλούν 3 χρόνια το λαό, θα πάρουν και επίσημα εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιωτικούς
Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε πως ξεκίνησε, νωρίς χτες το πρωί, η αποστολή 400 Αμερικανών στρατιωτικών «εκπαιδευτών» σε συμμαχικές χώρες, που δεν κατονόμασε, ώστε να αναλάβουν την ερχόμενη άνοιξη την εκπαίδευση συριακών «αντικαθεστωτικών μετριοπαθών» δυνάμεων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Πρόσθεσε ότι «θα εκπαιδευτούν τον πρώτο χρόνο 5.000 μαχητές μέχρις ότου αυτοί τριπλασιαστούν για να καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της ανατολικής και βόρειας Συρίας, που σήμερα ελέγχονται από τους μισθοφόρους του "Ισλαμικού Κράτους"». Δηλαδή, οι ιμπεριαλιστές που δημιούργησαν τους τζιχαντιστές, τώρα θα τους χρησιμοποιήσουν ως το νέο πρόσχημα για την κλιμάκωση της επέμβασης στην περιοχή, που βέβαια αποσκοπεί στην προώθηση των συμφερόντων τους.

Από παλιότερες, πάντως, δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων φαίνεται ότι ως χώροι εκπαίδευσης των «αντικαθεστωτικών» συριακών δυνάμεων επιλέγονται περιοχές της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, χώρες που από την αρχή συνέβαλαν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ανατροπή της μη αρεστής κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανήλθε στη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για το Συριακό και την πραγματοποίηση ενδο-συριακών συνομιλιών που προγραμματίζονται στη Μόσχα στις 26 του μήνα, εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβασή τους. Το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι η εκπροσώπηση της συριακής κυβέρνησης από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του διαθέτει από το 2006 ιρανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (τύπου «Fateh-110») που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα εντός του συριακού εδάφους συνιστούν επίθεση και εναντίον των συμμάχων της Συρίας στην περιοχή, κατά συνέπεια διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν.

Επίσης χτες επέστρεψαν στην Ιταλία δύο νεαρές Ιταλίδες οι οποίες κρατούνταν από τον Ιούνη όμηροι στα χέρια μισθοφόρων του «Μετώπου Νούσρα» που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη βόρεια Συρία.

Η 20χρονη Γκρέτα Ραμέλι και η 21χρονη Βανέσα Μαρζούλο έγιναν δεκτές στο αεροδρόμιο της Ρώμης από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ την ίδια ώρα άναβε στα ιταλικά ΜΜΕ «πόλεμος πληροφοριών» σε σχέση με τον εάν καταβλήθηκαν και πόσα λύτρα στους απαγωγείς από τις ιταλικές αρχές, έπειτα από μηνύματα των τζιχαντιστών στο Twitter που ανέφεραν έως και 12.000.000... Γεγονός είναι πάντως πως οι ιταλικές αρχές απέφυγαν να αναφέρουν δημόσια τις λεπτομέρειες που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο κοριτσιών.

Περσινό εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς Ν. Υόρκης» είχε επισημάνει ότι η «Αλ Κάιντα» και τα παρακλάδια της συγκέντρωσαν από το 2008 πάνω από 125.000.000 δολάρια από λύτρα που κατέθεσαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την απελευθέρωση ομήρων.