ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Αντιστρόφως ανάλογη η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου

Δευτέρα 26 Γενάρη 2015

Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Ξεπέρασαν τα 21,4 εκ. οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο ενδεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2014, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, η τουριστική κίνηση το διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά 22,7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και διαμορφώθηκε στα 21,497 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 17,517 εκατ. ταξιδιωτών το 2013. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, αγγίζοντας στα 13,262 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 15% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ, που διαμορφώθηκαν στα 8,164 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ των «28», διαμορφώθηκαν στα 4,694 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,8%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 5,364 δισ. ευρώ (αύξηση 11,9%) και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των «28» εκτός Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 21,7%. Αύξηση κατέγραψαν οι εισπράξεις από τους τουρίστες που προέρχονταν από Γερμανία και Γαλλία, ενώ μειώθηκαν οι εισπράξεις από Ρώσους (-13,2%) και Αμερικανούς (-15,5%) τουρίστες.

Η ειδυλλιακή εικόνα τον αφίξεων και του τζίρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την περιορισμένη δυνατότητα που έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά στην Ελλάδα να κάνουν έστω και λίγες μέρες διακοπές, αλλά και με την πραγματικότητα που ζουν όσοι εργάζονται στον κλάδο. Εκεί, πέρα από τη μείωση που επιβλήθηκε στους μισθούς με τη βούλα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτη δουλειά και μειώσεις προσωπικού, παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης, που σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς. Ταυτόχρονα, χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι «στύβονται» κυριολεκτικά στα ξενοδοχεία, όπου απασχολούνται με το μανδύα του πρακτικάριου.