Τα διαδικαστικά μετά τις εκλογές
Δευτέρα 26 Γενάρη 2015

Phasma

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει σαφές αν θα προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι, καθώς η τελική εκτίμηση που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τις 10 το βράδυ έδειχνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο όριο μεταξύ 149 και 151 εδρών, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η τελική καταμέτρηση των ψήφων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε περίπτωση που προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σήμερα, Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και του δίνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν καταφέρει κανένα κόμμα να συγκεντρώσει τα ποσοστά που απαιτούνται για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος ο ΠτΔ δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του κόμματος που έχει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, η πρώτη διερευνητική εντολή αναμένεται να δοθεί αύριο, Τρίτη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και σήμερα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Αν δεν «τελεσφορήσει» η πρώτη διερευνητική εντολή, τότε ο ΠτΔ «παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάθε διερευνητική εντολή ισχύει έως τρεις μέρες. Αν δεν προκύψει κυβέρνηση, ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, για να διενεργήσει εκλογές, που σε αυτή τη φάση θα γίνουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών μπορεί να «τρέξει» και αυτή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η νέα Βουλή, έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, θα πρέπει να συγκληθεί στις 5 Φλεβάρη του 2015. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η νέα Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και ορκίζονται οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, που θα είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος του απερχόμενου προεδρείου, καλεί την επόμενη μέρα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στις 6 Φλεβάρη, τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια γίνεται η πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, μετά από πέντε μέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία, όπου για την εκλογή του Προέδρου απαιτούνται 151 ψήφοι. Αν και αυτό δεν γίνει κατορθωτό, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία οπότε και Πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.