Η εκλογική διαδικασία

Αποκλεισμοί χωριών λόγω κακοκαιρίας προστέθηκαν στα συνηθισμένα προβλήματα

Δευτέρα 26 Γενάρη 2015

MotionTeam

Τα γνωστά και συνηθισμένα προβλήματα που λίγο - πολύ προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν και στη χτεσινή, με μόνη εξαίρεση τα επιπλέον προβλήματα που προέκυψαν από τη δυσκολία πρόσβασης σε χωριά τα οποία ήταν αποκλεισμένα λόγω χιονιού.

Ειδικότερα, δικαστική αντιπρόσωπος χρειάστηκε να μεταβεί στο εκλογικό της τμήμα στην Αγία Ρουμέλη Χανίων με... ελικόπτερο Super Puma καθώς τόσο οι νοτιάδες όσο και η βροχή καθιστούσαν αδύνατη τη μετάβαση στο χωριό ακτοπλοϊκώς. Για το λόγο αυτό, με εντολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «σηκώθηκε» ελικόπτερο για να μεταφέρει τη δικαστική αντιπρόσωπο. Και ενώ η τελευταία έφτασε στο τμήμα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο, καθώς η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στο χωριό κατοικεί αλλού.

Παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, όπου η πρόσβαση ήταν αδύνατη λόγω χιονιού. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία ξεκίνησε μετά τις 11 το πρωί και αφού επιστρατεύτηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα χωριά Γρηγόρι, Ελατόβρυση και Σάικα.

Εκτός των παραπάνω, παρατηρήθηκαν οι γνωστές απουσίες από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως από μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με τις περισσότερες να καταγράφονται στους Νομούς Ξάνθης και Κρήτης. Μάλιστα, σε μία περίπτωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, χρειάστηκε η αντικατάσταση - μέσω του Πρωτοδικείου - του γραμματέα του δικαστικού αντιπροσώπου.

Τέλος, μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε άγνωστο το τι θα γινόταν με τους 150 ετεροδημότες που καθυστέρησαν να ταξιδέψουν προς Καστελόριζο αφού το πρωινό δρομολόγιο του πλοίου δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απόπλους έγινε στις 6.30 το απόγευμα και αναμενόταν να φτάσουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα και αφού φυσικά θα είχαν κλείσει οι κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα αποφάσιζε τι θα γινόταν, αν δηλαδή κρατούσε την κάλπη ανοιχτή μέχρι να ψηφίσουν όλοι ή όχι.