ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Γλίτωσαν απ' τον Εγκέλαδο, τους σκοτώνει η κυβερνητική αναλγησία!..
Τετάρτη 13 Ιούνη 2001

Ανυπόφορη η ζωή μέσα στα σιδερένια κουτιά και επιστρατεύονται ομπρέλες για λίγη δροσιά (από τον καταυλισμό στον Περισσό)
Είκοσι ένα και πλέον μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας και ενώ η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων δεν αγγίζει καν το 50%, τα μόνα μεγέθη που αυξάνουν είναι αυτά της κυβερνητικής αναλγησίας, της δυστυχίας και του... αριθμού των θανάτων!

Ολα αυτά - που δεν μπορούν να περιγραφούν πλέον με λόγια - προκύπτουν ανάγλυφα από το δράμα μιας 62χρονης σεισμόπληκτης, της Κυριακής Δρακούλη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή προχτές τα ξημερώματα στον καταυλισμό των λυομένων στη Νίκαια. Η ηλικιωμένη γυναίκα, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, εκείνο το βράδυ δε χρησιμοποίησε τη συσκευή οξυγόνου ούτε το κλιματιστικό, προσπαθώντας να κάνει οικονομία στο ρεύμα, καθώς χρωστούσε ήδη 156.000 δρχ. στη ΔΕΗ, η οποία αρνείται επίμονα, με κυβερνητικές προφανώς εντολές, να επιδοτήσει το ρεύμα στις σεισμόπληκτες οικογένειες. Η τραγωδία συμπληρώνεται και με το γεγονός ότι εκείνο το βράδυ η άτυχη γυναίκα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ούτε καν τη συσκευή του τηλεφώνου προκειμένου να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ, αφού ήταν κομμένο εξαιτίας χρέους 42.000 δρχ. προς τον άλλον δημόσιο οργανισμό, δηλαδή τον ΟΤΕ!

Προς δόξαν λοιπόν της... κοινωνικής πολιτικής της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης, που τόσες ανέξοδες υποσχέσεις χάρισε στους σεισμόπληκτους τόσο διά στόματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όσο και διά του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αυτοί όχι μόνο δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, αλλά σιγά - σιγά εγκαταλείπονται και καταδικάζονται ακόμη και σε θάνατο. Σώθηκαν από τον Εγκέλαδο και τους σκοτώνει η κυβερνητική αδιαφορία...

Προκλητική και η ΔΕΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται αποτελεί η συμπεριφορά των δημόσιων οργανισμών και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν χτες («Flash.gr»), προκλητικότατα: «Η ΔΕΗ δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική γιατί είναι ανώνυμη εταιρία και συνεπώς πρέπει να λειτουργεί ως ανταγωνιστική επιχείρηση»! Ο λόγος; Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα στελέχη της ΔΕΗ, υλοποιώντας κυβερνητικές εντολές, έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς την είσοδο της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Πώς να στραφούν στους σεισμόπληκτους;

Η συμπεριφορά αυτή καλύπτεται πλήρως από την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης, απαντώντας πριν τρεις περίπου μήνες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε υποβάλει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, είχε και αυτός αναφέρει ωμά: «Η ΔΕΗ έχει πράξει στο ακέραιο αυτό που υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι καταστροφικοί σεισμοί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όμως πως η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία, η οποία δρα σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας και δεν μπορεί να διαμορφώνει τιμολόγια κατά το δοκούν και σε κάθε περίπτωση. (...) Εν κατακλείδι θα πρέπει η λειτουργία των οικισμών να συνεχιστεί και να συμμορφωθεί στους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς της ΔΕΗ»!!!

Ετσι απάντησε ο υφυπουργός της κυβέρνησης, αρνούμενος να ικανοποιήσει ακόμη και αυτό το ελάχιστο αίτημα των σεισμοπλήκτων, που είχε μεταφέρει με άλλη Επίκαιρη Ερώτηση το Μάη του 2000 ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, να πληρώνουν δηλαδή οι σεισμόπληκτοι 10 δρχ. την κιλοβατώρα. Τώρα όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα της επίμονης αυτής άρνησης...

Απόγνωση σε Μενίδι - Μεταμόρφωση

Ο πιο τραυματισμένος απ' το σεισμό του 1999 δήμος είναι αναμφίβολα ο Δήμος Μενιδίου. Σχεδόν δύο χρόνια μετά και ο χρόνος μόνο πάνω απ' τις ψυχές των ανθρώπων δείχνει να 'χει περάσει. Γιατί σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, εκεί δεν έχει γίνει τίποτα. «Οπως ήταν τα πράγματα πριν δύο χρόνια, περίπου έτσι εξακολουθούν να είναι και σήμερα», είναι η ενδεικτική φράση του Θάνου Τραβασάρου, επικεφαλής της Πανδημοκρατικής Συσπείρωσης Μενιδίου (ΠΑΣΥΜ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΤΑΣ, μόλις το 30% των σεισμοπλήκτων έχει κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες και του έχει χορηγηθεί δάνειο για την επισκευή της κατοικίας του. Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων, που, απογοητευμένοι απ' τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχουν πλέον εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Πέραν αυτού, οι καταυλισμοί εξακολουθούν στο Μενίδι να είναι έξι και να «ζουν» σ' αυτούς σχεδόν 6.000 σεισμόπληκτοι. Πρόκειται, κυρίως, για ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος, για οικογένειες που έχουν τουλάχιστον ένα μέλος της άνεργο. Και φυσικά το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, που παρά τις τότε ψηφοθηρικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, φτάνουν στα κοντέινερ των εξαθλιωμένων και ανέργων στο ύψος των 400.000 δραχμών! Είναι ίσως ενδεικτικό το παράδειγμα ότι στον μεγαλύτερο απ' όλους τους καταυλισμούς του Μενιδίου, στον «Καποτά», υπάρχει 10 μελής οικογένεια (οχτώ παιδιά και το ζευγάρι) στην οποία δουλεύει μόλις ένα μέλος της και κλήθηκε να πληρώσει στη ΔΕΗ ένα αστρονομικό ποσό... «Το ότι δεν έχει κοπεί το ρεύμα στους καταυλισμούς ακόμη, αυτό οφείλεται στις κινητοποιήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα απ' τους σεισμόπληκτους. Γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα γι' αυτούς τους ανθρώπους», καταλήγει ο Θ. Τραβασάρος.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Δήμο Μεταμόρφωσης, όπου απ' τα 120 κοντέινερς που είχαν στηθεί μετά το σεισμό, μόλις τα 20 έχουν αδειάσει. «Αυτό σημαίνει πως μόλις 20 οικογένειες μπόρεσαν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, να γυρίσουν ξανά στα σπίτια τους δύο χρόνια μετά. Οι υπόλοιπες 97 εξακολουθούν να ζουν στην εξαθλίωση, κάτω από απαράδεκτες και δύσκολες συνθήκες», θα πει στον «Ρ» ο Κώστας Μαρκέτης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) Μεταμόρφωσης και δημοτικός σύμβουλος. Τόνισε, δε, πως χτες η κατάσταση στον έναν και μοναδικό καταυλισμό του δήμου (βρίσκεται στη συμβολή της οδού Τατοΐου) ήταν απελπιστική. «Το θερμόμετρο έφτασε στους 40 βαθμούς Κελσίου. Αναρωτήθηκε κανείς απ' τους αρμόδιους αν αντέχονται αυτές οι θερμοκρασίες μέσα στα κοντέινερ;». Υπογράμμισε, τέλος, πως η ΔΕΗ δεν έχει κόψει ακόμα το ρεύμα στους... κακοπληρωτές σεισμόπληκτους, αφού πριν πέντε μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης έστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ζητώντας την κατανόησή τους!