ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κυβέρνηση όλων των «φυλών» της αστικής διαχείρισης
Τετάρτη 28 Γενάρη 2015

Ορκίστηκε χτες, με τις ευλογίες του κεφαλαίου και υπό τις διαβεβαιώσεις παραγόντων της ΕΕ ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικό της γνώρισμα την ...πολυσυλλεκτικότητα, καθώς περιλαμβάνει πρώην στελέχη όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 40 μέλη -προκαλώντας σκωπτικά σχόλια καθώς ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε για το μικρό κι ευέλικτο μέγεθός του- και συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Γ. Δραγασάκης, υπουργός Επικρατείας ο Ν. Παππάς, υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ο Π. Νικολούδης, υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Εργου ο Αλ. Φλαμπουράρης. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ορίστηκε ο Γ. Σακελλαρίδης.

Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Αρ. Μπαλτάς, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τοποθετήθηκε ο Ν. Βούτσης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο Γ. Σταθάκης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Π. Λαφαζάνης με αναπληρωτή τον Γ. Τσιρώνη, από τους Οικολόγους - Πράσινους.

Οπως ανακοινώθηκε, για την Προεδρία της Βουλής θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι υπουργοί των ΑΝΕΛ

Στους ΑΝΕΛ δόθηκαν το υπουργείο Αμυνας που αναλαμβάνει ο ίδιος ο Π. Καμμένος και τέσσερις θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Απαντες πρώην στελέχη της ΝΔ, με τον πρόεδρό τους να έχει και κυβερνητική εμπειρία, έχοντας διατελέσει υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ:

-- Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτής της ΝΔ στις Σέρρες (2000 - 2009).

-- Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού η Ελενα Κουντουρά, βουλευτής των ΑΝΕΛ που είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ (2004 - 2012).

-- Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1989 - 2009).

-- Υφυπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Εργου ορίστηκε ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δε χάνει την ευκαιρία να δηλώσει ότι «είμαι καραμανλόπαιδο»...

Στελέχη με γνωστή θητεία σε διάφορα πόστα...
Εντείνεται η προεδρολογία

Στο μεταξύ, οργιάζει η φημολογία ότι επίκειται συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κ. Καραμανλή, στο πλαίσιο της αναζήτησης του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες διίστανται, άλλες φέρουν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να απορρίπτει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος προτεινόμενος, άλλες τον φέρουν να το εξετάζει. Ισχυρά παραμένουν τα σενάρια για υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου και προώθηση στη θέση του επιτρόπου του Γ. Μηλιού, του επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.