ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με τα τρακτέρ στη μάχη
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000

Με εκατοντάδες τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες της Καρδίτσας συμμετείχαν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι αγωνιστικοί γνώριμοι ήχοι που ακούγονταν από τις σειρήνες των τρακτέρ έφτασαν απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την πόλη, σημαίνοντας το μήνυμα της αγωνιζόμενης αγροτιάς να κλιμακώσει τον αγώνα της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και η ΕΕ.

Από νωρίς το πρωί οι αγρότες του νομού έβαλαν «μπρος» στα τρακτέρ, τα σύμβολα της δύναμής τους, προχωρώντας σε «κομβόι» κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Της νίκης που ξέρουν ότι θα είναι δική τους.

Στο χώρο του συλλαλητηρίου οι αγωνιστές αγρότες της Καρδίτσας διαδήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους για την επίλυση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων τους που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους και συμπαράταξή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν για μια ακόμα φορά αγωνιστές από τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων. Παραβρέθηκαν ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δήμων Σοφάδων, Αρνης, Ταμασίου, Παλαμά, Ιθώμης, Μενελάδου, Μητρόπολης, Φύλλου, Κάμπου, Αργιθέας, Καλλιφωνίου, του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, των συνταξιουχικών οργανώσεων, της ΕΛΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, της ΠΕΑΕΑ κ. ά. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

«Ούτε βήμα πίσω»


Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα τους, όσο θα συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». «Βαδίζουμε - είπε - μια περίοδο εφαρμογής των αντιαγροτικών μέτρων της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000, που στόχο έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». «Αυτή την πολιτική - συνέχισε - προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως φιλοαγροτική».

Αναφερόμενος στην προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους αγρότες: «Ανοίξτε τις τσέπες και τα ταγάρια σας για να βάλετε τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που δίνει η κυβέρνηση».

Ο Βαγγέλης Μπούτας κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, χαρακτηρίζοντας γελοίο το επιχείρημά της ότι έτσι θα μειωθεί η νιτρορύπανση. «Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης - πρόσθεσε - είναι να εξοντώσει και μ' αυτό το μέτρο χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές». Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι ένα από τα άμεσα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι η κάλυψη του χαμένου τους εισοδήματος από τις ζημιές που υπέστησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Και καταλήγοντας, τόνισε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε με απάθεια αυτή την πολιτική. Με τους αγώνες μας και συντονίζοντας τη δράση μας με τους αγρότες όλης της χώρας θα την ανατρέψουμε».

Οχι στην υποταγή

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο, ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε: «Η εξουθένωση δεν αρμόζει στον αγρότη. Εμαθε να παλεύει και δε δέχεται την υποταγή». «Οι καταστάσεις που μεθοδεύονται - συνέχισε - έχουν ως στόχο το ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου».

«Οι αγρότες πρέπει να συγκροτηθούν και ν' αγωνιστούν» συνέχισε, δίνοντας την υπόσχεση πως όσο ζει και αναπνέει, θα είναι μπροστά στους αγώνες.