ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΠΙΝΔΟΥ
Μια βροχή χώρισε στα δύο τη χώρα
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015

Eurokinissi

Αυτή είναι η Εγνατία!
Δραματική είναι η κατάσταση σ' όλο το μήκος της «ραχοκοκαλιάς» της Πίνδου. Δρόμοι που τους έχει πάρει το ποτάμι και χωριά αποκλεισμένα είναι η γενική εικόνα στα βόρεια. Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταιγίδες, πυκνό χιόνι έπεσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, από τα Τζουμέρκα μέχρι και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, που ξημέρωσε στα λευκά, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στις μετακινήσεις. Στο Μέτσοβο και σε πολλά χωριά του Ζαγορίου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, καθώς το χιόνι που έπεφτε από το πρωί της Δευτέρας ξεπερνά τα 50 εκατοστά και δυσκολεύονταν οι μετακινήσεις.

Στα Αγραφα η πρόσβαση σε χωριά από την πλευρά της Ευρυτανίας ήταν αδύνατη και χτες κινήθηκαν μηχανήματα από την περιοχή της Καρδίτσας, έτσι ώστε να προσεγγίσουν τον ορεινό όγκο και να ανοίξουν τις πρώτες διαβάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας στους κατοίκους. Παράλληλα χτες ελικόπτερο του Στρατού μετέφερε στο χωριό των Αγράφων ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα, ενώ δέκα χωριά της περιοχής ήταν αποκλεισμένα για πέμπτη συνεχή μέρα.

Στο Κρίκελο οι κάτοικοι επέστρεψαν αλλά τουλάχιστον οκτώ σπίτια έχουν ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας έχει καταστραφεί από κατολισθήσεις, σε αρκετά σημεία η συγκοινωνία έχει αποκατασταθεί, αλλά δεν θα υπάρξει ουσιαστική αποκατάστασή του.

Στην Κοινότητα Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, 22 σπίτια έχουν ζημιές λόγω των κατολισθήσεων. Δέκα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές και άλλα δέκα αιωρούνται, λόγω της καθίζησης. Δύο σπίτια ακόμη έχουν υποστεί καθίζηση, όπως και ο κεντρικός δρόμος της κοινότητας. Οσον αφορά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω των κατολισθήσεων, έχουν αποκλεισθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Περδικόβρυσης και Λιβαδακίου. Επίσης, η πρόσβαση στα Δημοτικά Διαμερίσματα Λιμνίτσας και Τερψιθέας πραγματοποιείται μόνο από το οδικό δίκτυο της Μακριάς Ράχης. Ακόμα, με δυσχέρεια διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων από Θέρμο προς Χαλίκι, Αργυρό Πηγάδι, Κόνισκα και Αμπρακιά, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Θέρμο προς Πλάτανο, μέσω Σκλήμνας.

Νυχτερινή επιχείρηση οργανώθηκε προχτές το βράδυ από την Πυροσβεστική για να πλησιάσουν δύο οικισμούς με 20 κατοίκους στα Γκράβαρα της ορεινής Ναυπακτίας, που ήταν αποκλεισμένοι, χωρίς συγκοινωνία, ρεύμα και επικοινωνία, λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου ξεκίνησαν πεζοπορία, καθώς το οδικό δίκτυο έχει πάθει μεγάλες ζημιές από κατολισθήσεις για να φτάσουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Πρόδρομος. Μετά συνέχισαν και για τον οικισμό Γράνα, όπου μια οικογένεια είχε ζητήσει βοήθεια. Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο, έχει καταστραφεί κάθε πρόσβαση προς την περιοχή, καθώς έχουν καταρρεύσει δρόμοι.

Στο μεταξύ, λόγω του αυξημένου όγκου νερού στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, είχε διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις γέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας, ενώ η κυκλοφορία γινόταν μόνο από τη γέφυρα της Τατάρνας. Προβλήματα έχουν προκληθεί και λόγω της χιονόπτωσης στην ορεινή Ναυπακτία, αφού χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο από Ελατού και Κρυονέρια προς Ανω Χώρα.

Στον Εβρο

Σε συναγερμό είχε κηρυχτεί χτες η περιοχή του βόρειου Εβρου, μετά το ύψος των νερών του ποταμού, στη διάρκεια της νύχτας. Στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά, η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά. Στη διάρκεια της νύχτας, οι αυξημένες ροές νερού από τη γειτονική Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαΐλογκραντ είχαν ως συνέπεια να σπάσει το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές, στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερα από 30.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αρκετά αντλιοστάσια. Στη θέση Ωοειδές, το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανέρχεται στις 70.000 στρέμματα. Το σπάσιμο του αναχώματος στην περιοχή Ωοειδές είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμοί, όπως οι Καστανιές και η Βύσσα.

Με απόφαση του δημάρχου Ορεστιάδας δεν λειτούργησαν προληπτικά τα σχολεία στα Δημοτικά Διαμερίσματα Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας. Στο Πέταλο, η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα 5,85 μέτρα, με όριο συναγερμού τα έξι μέτρα. Ενώ στη θέση Κιρίσανε, στο ύψος της Αδριανούπολης, όπου συναντώνται τα τρία ποτάμια - Αρδας, Εβρος και Τούντζας - η ροή των νερών έχει φθάσει τα 2.000 κυβικά το δευτερόλεπτο.