ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Το γαλλικό κεφάλαιο ανασκουμπώνεται για να προστατέψει τη θέση του

Η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στις αντιλαϊκές διεργασίες και τα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015

Οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις δε θα σταματήσουν, τόνισε ο Ολάντ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την κατεύθυνση στην οποία η γαλλική πλουτοκρατία ανασκουμπώνεται για να υπερασπιστεί τη θέση της έναντι «εταίρων» και ανταγωνιστών ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης που έδωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των γαλλικών μονοπωλίων, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για έναν «κοινωνικό διάλογο ανανεωμένο», επιβεβαιώνοντας ότι θα ενταθεί και η ιδεολογικοπολιτική επιχείρηση αρπαγής της λαϊκής - εργατικής συναίνεσης, ώστε με κάθε τρόπο να εμποδιστούν τα λαϊκά στρώματα να δουν τα αληθινά τους συμφέροντα και να οργανώσουν την πάλη τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ εμφάνισαν ως «θέσεις εργασίας» την ολιγόμηνη απασχόληση νέων κάτω των 26 σε δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο προγραμμάτων που προωθούνται πανευρωπαϊκά με στόχο αφενός την κατάργηση της σταθερής και με δικαιώματα εργασίας και αφετέρου τη διάλυση των όποιων δημόσιων δομών (Υγείας, Πρόνοιας κ.τ.λ.) έχουν απομείνει. Επιπλέον, στη συνέντευξη έγινε ξεχωριστή προσπάθεια εξωραϊσμού της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την οποία η κυβέρνηση υψώνει κι άλλο τους ταξικούς φραγμούς, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις.

Ηχηρό «παρών» στις «κόντρες» εντός ΕΕ

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος ηγέτης διαβεβαίωσε την ντόπια αστική τάξη ότι το Παρίσι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, ώστε η διαπάλη που συνεχίζεται εντός ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης να ενισχύσει τη θέση της ή (τουλάχιστον) να εμποδίσει τη σημαντική ισχυροποίηση των αντιπάλων της. Ετσι, παίρνοντας αφορμή και από την προχτεσινή του συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό υποστήριξε: «Εχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η διά παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Ελληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία». Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η διατήρηση του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» παραμένει επιδίωξή του, αναφέροντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει μια δυνατή Ευρώπη, χωρίς ένα σταθερό και ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι οι επαφές που τις τελευταίες μέρες έχει η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις αντανακλούν ευρύτερες διεργασίες στην Ευρώπη, πάντα σε βάρος των εργαζομένων λαών ισχυριζόμενος: «Δεν έχουμε μια Ευρώπη των πλουσίων και μια των φτωχών, μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου. Η Ευρώπη είναι μία και μοναδική και όταν μια χώρα βρίσκεται σε δυσκολία, ο ρόλος της Ευρώπης είναι να δείξει αλληλεγγύη. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ... Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να ταπεινωθούν οι Ελληνες, αλλά και τίποτα χειρότερο για τους Ελληνες το να ζητήσουν ένα κατ' εξαίρεση σχέδιο. Δεν υπάρχει εξαίρεση, είμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να τους συνοδεύσουμε».

Για «ασφάλεια» και «πυρηνική αποτροπή»

Ανασύροντας τον «μπαμπούλα» της «τρομοκρατίας», στο φόντο και του τριπλού μακελειού στο Παρίσι, ο Ολάντ υπογράμμισε πως απέναντι στην «τρομοκρατία» «η Δημοκρατία θα είναι ανυποχώρητη και αμείλικτη», σημειώνοντας ότι το σχέδιο «Vigipirate» θα παραμείνει σε εφαρμογή για όσο χρειαστεί. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρόγραμμα που ενεργοποιείται σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για την «εθνική ασφάλεια», αποτέλεσμα του οποίου είναι πάνω από 10.000 στρατιώτες να περιπολούν οπλισμένοι στις γαλλικές πόλεις και το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοστίζει κάθε μέρα στο γαλλικό λαό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του μάχεται με την ίδια αποφασιστικότητα κατά της «τρομοκρατίας» και στο εξωτερικό, πρωταγωνιστώντας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια που απειλούν και άλλους λαούς. Ετσι, παινεύτηκε που «ο στρατός αναπτύσσει επικίνδυνες αποστολές παντού, πρώτα απ' όλα σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Μάλι, Σαχέλ, Ιράκ)» και ανέδειξε την ετοιμότητα να προστατευθούν οι επιδιώξεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού, με κάθε τρόπο. Αν και ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να αυξήσει ξανά τον «αμυντικό» προϋπολογισμό, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «αν εμφανίζονταν κίνδυνοι, θα αναλάμβανα τις ευθύνες μου».

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για «"εκσυγχρονισμό" της δύναμης πυρηνικής αποτροπής» (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Λεζ Εκό») στον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνησή του, «όσο χρειάζεται και πάντα ακολουθώντας την αρχή της επάρκειας και της διαφάνειας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα που η Γαλλία διαθέτει».

Τέλος, αφού ανακοίνωσε την κοινή επίσκεψη που θα έκανε χτες στο Κίεβο μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε πως «η Γαλλία θέλει να αποφύγει τον πόλεμο», αλλά και ότι «η επιλογή της διπλωματίας δεν μπορεί να παραταθεί επ΄αόριστον». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, και σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος» και είπε ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.