ΕΒΡΟΣ
Δεν είναι «επιλέξιμα» τα αντιπλημμυρικά από την ΕΕ

220.000 στρέμματα καλλιεργειών τα πήρε το ποτάμι! Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στην περιοχή

Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015

Από τη χτεσινή περιοδεία στον Εβρο
Σε εκκένωση των οικισμών Λαγυνά και Πόρος στο νομό Εβρου προχώρησαν οι αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Εβρου έσπασαν και τα νερά μπήκαν στα Λαγυνά, απειλώντας τα κατοικημένα σημεία. Πάνω από 100 κάτοικοι των Λαγυνών μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην έδρα του δήμου Σουφλίου. Στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων έφτασε τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του δημοτικού διαμερίσματος Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης. Ηδη έχουν φύγει 60 άτομα. Στο Πέταλο, το σταθμήμετρο έδειχνε 7,80 εκατοστά, με όριο συναγερμού τα 5,80 εκατοστά. Στο Σουφλί έχουν πλημμυρίσει δέκα σπίτια και το κλειστό γυμναστήριο.

Χτες το πρωί, το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Εβρου στην περιοχή Πυθίου ήταν στα 6,05 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων, το επίπεδο της στάθμης των υδάτων ήταν στα 7,80 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές

Στις πλημμυρισμένες περιοχές του Εβρου περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής επεσήμανε τις τραγικές ελλείψεις σε έργα υποδομής, που θα έδιναν οριστικές λύσεις στο πλημμυρικό πρόβλημα του Εβρου, υπογραμμίζοντας πως «η ΕΕ δε θεωρεί ως επιλέξιμες δαπάνες τα έργα υποδομής, γιατί δε δίνουν κέρδος». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις των αγροτών, οι οποίες, όπως είπε, είναι ένα άμεσο ζήτημα. «Αν δεν αποζημιωθούν οι αγρότες, θα είναι ένα ακόμα βήμα για το ξερίζωμα της αγροτιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισκέφτηκε το Σουφλί και χωριά κατά μήκος του ποταμού Εβρου που έχουν πλημμυρίσει, όπως τα Λαγυνά. Συνομίλησε με το δήμαρχο Σουφλίου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.

Αμέσως μετά, επισκέφτηκε τη δημοτική αρχή του δήμου Ορεστιάδας και ενημερώθηκε από τους αντιδημάρχους και το διευθυντή του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ). Οπως προέκυψε, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές, ενώ ο δήμος και ο ΓΟΕΒ δεν μπορούν με ιδίους πόρους να αποκαταστήσουν τις ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, αντλιοστάσια, καλλιέργειες, δρόμους και άλλες υποδομές. Στις συναντήσεις, τονίστηκε ότι έχουν πλημμυρίσει 220.000 στρέμματα καλλιεργειών και ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε πως θα επανακατατεθεί άμεσα η επερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για χορήγηση κονδυλίων αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών και για άμεση συνεργασία με Βουλγαρία και Τουρκία για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα και στη Βουλή αλλά και σε όλα τα όργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το εργοστάσιο ζάχαρης, όπου συναντήθηκε με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του τοπικού ΕΚ, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και των τευτλοεξαγωγέων. Ο ευρωβουλευτής επισκέφτηκε, επίσης, τα προβληματικά σημεία του αναχώματος της Βύσσας.

«Είναι πολύ δυσάρεστο να διαπιστώνεις ότι, "χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει", το ίδιο πρόβλημα, και μάλιστα δραματικό, συμβαίνει στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά να παίρνεται κανένα μέτρο, περιμένοντας απλώς την επόμενη πλημμύρα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Σ. Ζαριανόπουλος. «Οι επιπτώσεις δεν είναι μονάχα πρόσκαιρες, για φέτος, αλλά φαίνεται ότι είναι μακροπρόθεσμες, υποβαθμίζοντας πλήρως την περιοχή», πρόσθεσε, για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι «η ΕΕ δε θεωρεί ως επιλέξιμες δαπάνες για επένδυση τα έργα υποδομής, γιατί δε δίνουν κέρδος. Τα έργα υποδομής, τα αντιπλημμυρικά έργα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσει να επιβιώσει η περιοχή. Δεν είναι επιλέξιμα, όμως, δεν παράγουν κέρδος, αυτή είναι η γενική τους λογική». Ομως, «αυτό δε σημαίνει ότι οι φορείς της περιοχής, ο λαός μας και το ΚΚΕ εδώ, στο μέτρο των δυνάμεών του, δε θα συμβάλλει ώστε να πιέσει για κονδύλια που μπορούν να διατεθούν, να μην έρχονται "πυροσβεστικά", για κάποιες αποζημιώσεις πάρα πολύ αργοπορημένες, ελάχιστες, στην ουσία ψίχουλα αλλά να δίνονται για έργα υποδομής, για να προστατευθεί η περιοχή από την επόμενη πλημμύρα. Αλλά να είμαστε καθαροί. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μονάχα πίεσης, ισχυρής πίεσης από όλους τους φορείς και γνωρίζοντας ότι αυτά τα λεφτά της ΕΕ δεν είναι δώρο κανενός. Ο ελληνικός λαός, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι τα έχουν δώσει με χίλιους τρόπους στην ΕΕ και απαιτούν έστω ένα μικρό κομμάτι να επιστρέψει γι' αυτές τις ανάγκες».