ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σε τροχιά κλιμάκωσης η επέμβαση

Οι ιμπεριαλιστές ενισχύουν τις πολεμικές δαπάνες αξιοποιώντας στο έπακρο τη βάρβαρη εκτέλεση του 26χρονου Ιορδανού πιλότου από τους τζιχαντιστές

Κυριακή 8 Φλεβάρη 2015

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας
Οταν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη Συρία έβαζαν, στις 3 Γενάρη, φωτιά στο ρυάκι βενζίνης που οδηγούσε στο μαύρο κλουβί που είχε μέσα του φυλακισμένο τον 26χρονο Ιορδανό πιλότο, Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, προσδοκούσαν πως θα πυροδοτούσε μεγάλες αντιδράσεις. Οι Ιορδανοί, όπως άλλωστε και ο περισσότερος κόσμος, αρχικά έμειναν άφωνοι από τη βαρβαρότητα της εκτέλεσης. Στη συνέχεια, όμως, ξεσπάθωσαν με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όχι, όμως, εναντίον του βασιλιά Αμπντάλα Β' (που εκείνες ακριβώς τις μέρες προωθούσε τα συμφέροντα της ιορδανικής πλουτοκρατίας στη διάρκεια ενός ακόμη ταξιδιού στις ΗΠΑ) αλλά εναντίον του ΙΚ. Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, οι δρόμοι του Αμμάν και άλλων μεγάλων πόλεων της Ιορδανίας γέμισαν από διαδηλωτές που κραύγαζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Daesh» και «Κάτω το Daesh!» (Daesh το αραβικό ακρωνύμιο των λέξεων «Ισλαμικό Κράτος»). Μαζικότερη όλων ήταν η προχτεσινή ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολλών χιλιάδων ανδρών έξω από το μεγάλο τέμενος Χουσείνι του Αμμάν, που αξιοποιήθηκε για την ενδυνάμωση του καθεστώτος.

«Εξαργύρωση» ενός αποτρόπαιου θανάτου

Ο Ιορδανός μονάρχης είναι αυτός που συχνά καταφεύγει στην κρατική βία για να καταστείλει λαϊκές αντιδράσεις ή να φιμώσει τη φωνή αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στέλνοντάς τους «επ' αόριστον» στις φυλακές. Είναι αυτός και το καθεστώς του, που παραχωρούσε, έως και πριν λίγα χρόνια, το έδαφος της Ιορδανίας σε Δυτικούς και Αραβες συμμάχους για την εκπαίδευση φανατικών ισλαμιστών μισθοφόρων, οι οποίοι αργότερα αποτέλεσαν τη βασική ραχοκοκαλιά του ΙΚ, ο άνθρωπος που έκανε τα στραβά μάτια στα καραβάνια τζιχαντιστών που περνούσαν τα σύνορα της Ιορδανίας για να μπουν στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν τις εκεί κυβερνήσεις, έσπευσε να αδράξει την «ευκαιρία». Επέσπευσε άρον-άρον την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αφού προηγουμένως εξασφάλισε νέα σημαντική οικονομική και πολιτική υποστήριξη από την κυβέρνηση Ομπάμα και το (υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία) Κογκρέσο. Εξασφάλισε, επίσης, δύο λευκές επιταγές. Μία επιταγή για το (σχεδόν διπλασιασμό) της ετήσιας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, ώστε να ανέλθει σε 1 δισ. δολάρια το χρόνο κατά τη διετία 2015 - 2017 (από περίπου 660.000.000 δολάρια που ήταν ως τώρα). Μία δεύτερη επιταγή άλλων 2 δισ. δολαρίων ως έκτακτη ετήσια «οικονομική βοήθεια» για την επόμενη τριετία. Κρίνοντας κανείς από τα χρονικά περιθώρια της αμερικανικής «βοήθειας» στην ιορδανική μοναρχία, συμπεραίνει ότι η νέα φάση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά του ΙΚ δεν είναι υπόθεση μηνών αλλά χρόνων.

«Χορός» δισ. για επιδρομές από ΗΠΑ - ΕΕ

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το μαρτυρικό θάνατο του πιλότου που έδωσαν οι τζιχαντιστές
Σα να μην έφτανε η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ιορδανία, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε νέο λογαριασμό στο Κογκρέσο, όχι μόνο για αυξημένες αμυντικές δαπάνες αλλά απαιτώντας ειδικό κονδύλι για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» συνολικού ύψους 8,8 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 5,3 δισ. δολάρια προορίζονται μόνο για τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ (ποσό που καλύπτει το ημερήσιο κόστος των «συμμαχικών» βομβαρδισμών, που μόνον στο Ιράκ εκτιμάται πως ανέρχεται σε 8.300.000 δολάρια τη μέρα). Απ' την άλλη, ο Πρόεδρος Ομπάμα ετοιμάζεται να ζητήσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα νέα εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο για να χτυπήσει το «Ισλαμικό Κράτος», λες και δε διαθέτει ήδη όλα τα μέσα για κάτι τέτοιο...

Δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, που οι ίδιες σε συνεργασία με άλλους Δυτικούς και Αραβες συμμάχους της δημιούργησαν, αλλά και η ΕΕ. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε την παροχή ενός δισ. ευρώ για τη «στήριξη» των επιχειρήσεων κατά του ΙΚ και στην υποστήριξη της «διπλωματίας» σε Συρία και Ιράκ, αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Θάνατο Αμερικανίδας ομήρου», ανακοινώνουν οι τζιχαντιστές

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Ιορδανό βασιλιά. Ο Αμπντάλα Β', αφού εξασφάλισε νέα, γενναιόδωρη συμμαχική βοήθεια, προχώρησε μεσοβδόμαδα στην κλιμάκωση της συμμετοχής δεκάδων ιορδανικών μαχητικών τζετ στους βομβαρδισμούς κατά θέσεων και βάσεων του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, πραγματοποίησε επίσκεψη στην οικογένεια του αδικοσκοτωμένου πιλότου, συνοδεία υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Αυτή (είναι μια) άνανδρη τρομοκρατική πράξη από μια εγκληματική οργάνωση η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ... Είναι καθήκον όλων των πολιτών να μείνουν ενωμένοι».

Την Παρασκευή το απόγευμα, οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν το θάνατο μίας Αμερικανίδας ομήρου, που την αποκάλεσαν Κέιλα Τζιν Μίλερ, στη διάρκεια συμμαχικών βομβαρδισμών, λέγοντας πως η «ιορδανική αεροπορία» ήταν που σκότωσε την όμηρο. «Η αεροπορία της σταυροφορικής συμμαχίας βομβάρδισε μια θέση έξω από την πόλη της Ράκα μετά την προσευχή της Παρασκευής. Κανένας μαχητής δεν επλήγη αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μία Αμερικανίδα όμηρος σκοτώθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η οργάνωση των τζιχαντιστών σε ανακοίνωση, την οποία οι Αμερικανοί δεν ήταν σε θέση άμεσα να επιβεβαιώσουν. Στο μεταξύ, η εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου εξακολουθεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δυνάμεις που συμμετέχουν στον (υπό αμερικανική ηγεσία) συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Την περασμένη Τετάρτη, οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» αποκάλυψαν ότι αμέσως μετά τη σύλληψη του Ιορδανού πιλότου στη Ράκα της Συρίας, όταν συνετρίβη το αεροπλάνο του στις 24 του Δεκέμβρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σταμάτησαν τη συμμετοχή τους στους συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τότε να δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο εντοπισμού και διάσωσης πιλότων κοντά στα θέατρα συγκρούσεων και επιδρομών στο Βόρειο Ιράκ. Δεύτερον, οι ΗΠΑ αθέτησαν την προηγούμενη υπόσχεσή τους πως θα εκπαίδευαν και θα εξόπλιζαν καταλλήλως τις πολιτοφυλακές Σουνιτών της δυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπαρ, που, μαζί με τον ιρακινό στρατό, πολεμούν τους (επίσης σουνίτες στην πλειοψηφία τους) τζιχαντιστές.

Η δημοσιοποίηση της αποχώρησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία ανάγκασε το Πεντάγωνο, αφενός, να παραδεχθεί την εξέλιξη και, αφετέρου, να ανακοινώσει πως έσπευσε ήδη στη δημιουργία νέου κέντρου εντοπισμού και διάσωσης συμμαχικών πιλότων στο Βόρειο Ιράκ. Ο λόγος που οι Αμερικανοί έπραξαν κάτι τέτοιο είναι προφανής. Δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να βρει μιμητές και μεταξύ άλλων συμμάχων τους, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ιδιαίτερα τώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ετοιμάζουν το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης της επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή. Αξιοποιώντας όλα τα μέσα και χρησιμοποιώντας τη συνήθη τακτική μετατροπής των αλλοτινών «συμμάχων» τους σε «αντιπάλους», όπως ήταν οι τζιχαντιστές όταν εκπαιδεύονταν για να ανατρέψουν μη αρεστές κυβερνήσεις (π.χ., Λιβύη) ώστε να δικαιολογηθούν στη συνέχεια, καταστροφικές για τους λαούς αλλά επωφελείς για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ