«Μπαλάκι» γίνονται οι νεφροπαθείς
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2015

Νεφρολογικά περιστατικά συνεχίζουν να διακομίζονται στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι η νεφρολογική επίσημα βρίσκεται σε... «αναστολή λειτουργίας»
Παρά το γεγονός ότι η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου έχει κλείσει (επίσημα βρίσκεται σε... «αναστολή λειτουργίας»), περιστατικά συνεχίζουν να έρχονται από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, γεγονός που δείχνει το τεράστιο κενό που προκλήθηκε σε υπηρεσίες από το κλείσιμό της. Η πιο κοντινή νεφρολογική μετά του «Αμ. Φλέμινγκ» είναι εκείνη στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, που εφημερεύει ανά 4 μέρες.

«Εκεί τι κάνεις; Δεν μπορείς να τους διώξεις. Τους νοσηλεύουμε όπως μπορούμε μια - δυο μέρες και μετά πάνε σε άλλα νοσοκομεία. Ετσι, όμως, και ο ασθενής γίνεται "μπαλάκι" και μπαίνει σε κίνδυνο, αλλά και καθυστερούν άλλοι ασθενείς που έχουν ραντεβού», μας λέει γιατρός του νεφρολογικού τμήματος.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα, όμως, και στη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, που επίσης ανήκει στο νεφρολογικό τμήμα. Εκεί, όπως μας λέει άλλος γιατρός, «υπάρχουν μόλις τρεις νοσηλεύτριες αντί για τουλάχιστον 6 - 7 που χρειάζονται. Το βράδυ δεν υπάρχει βάρδια, πράγμα που προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, αφού οι δουλειές που απαιτούνται είναι εξειδικευμένες, δεν μπορείς δηλαδή να φωνάξεις μια νοσηλεύτρια από άλλη κλινική να σε βοηθήσει αν συμβεί κάτι. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα επείγοντα περιστατικά το βράδυ, ούτε να διαχειριστούμε κάποιο περιστατικό από τους υπάρχοντες που θα χρειαστεί, για παράδειγμα εκτάκτως, αιμοκάθαρση. Πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Μιλάμε για ανασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Από τις 15 νοσηλεύτριες του νεφρολογικού τμήματος οι 12 μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν, μεταφέρθηκαν συμπληρωματικά κάποιες νοσηλεύτριες από άλλα νοσοκομεία, οι οποίες, όπως είναι λογικό, δεν μπορούσαν να καλύψουν το κενό καθώς στην αρχή δεν ήξεραν ούτε να χειριστούν τα μηχανήματα.

Αργότερα, λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος στο Σισμανόγλειο έκλεισε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το «Αμαλία Φλέμινγκ» αναγκάστηκε να καλύψει επιπλέον ασθενείς. «Μαζί με τους νοσηλευτές που ήρθαν από το Σισμανόγλειο όταν έκλεισε η Μονάδα τους, είμαστε αυτή τη στιγμή 15, όσοι ήμασταν δηλαδή μόνο στο "Φλέμινγκ" πριν από τη διαθεσιμότητα και πρέπει να εξυπηρετήσουμε το διπλάσιο αριθμό ασθενών. Η ουσία είναι ότι δεν περίσσευε καμία νοσηλεύτρια από όσες μπήκαν σε διαθεσιμότητα», σημειώνει νοσηλεύτρια του νεφρολογικού και συνεχίζει: «Ο τελευταίος χρόνος για εμάς ήταν δραματικός. Δουλεύουμε 9 και 10 ώρες χωρίς να πληρωνόμαστε παραπάνω για να στηρίξουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου και την ίδια ώρα οι αρμόδιοι το υπονομεύουν».