Νέος χιονιάς χωρίς σοβαρά προβλήματα
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς, όμως σοβαρά προβλήματα. Στη Ροδόπη λόγω υπερχείλισης των υδάτων, στις υδάτινες διαβάσεις του ποταμού Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου) η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτήριους δρόμους. Η γραμμή του ΟΣΕ από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο έχει υπερκαλυφθεί εδώ και μέρες από νερά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων. Η μετακίνηση των επιβατών στο τμήμα αυτό γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό για μακρό χρονικό διάστημα.

Στο Κιλκίς η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου) παρέμεινε κλειστή λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό για αρκετό χρόνο. Η επαρχιακή οδός Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς), από 11ο έως 21ο χλμ., είχε διακοπή κυκλοφορίας λόγω καθίζησης, για οχήματα άνω των 12 τόνων. Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων διεξαγόταν από την παρακαμπτήριο οδό (μέσω Βυσσινιάς). Στην Αρτα εδώ και μέρες έχει υποστεί καθίζηση γέφυρα δημοτικής οδού, από το Κομπότι προς το γήπεδο Κομποτίου. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στην Καρδίτσα, λόγω καθίζησης της γέφυρας Πετρωτού, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Αργιθέας, στο 50ό χλμ. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρό χρονικό διάστημα. Στη Φθιώτιδα, λόγω καθίζησης της γέφυρας Βίστριζας, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Υπάτης - Σπερχειάδας. Στην Αιτωλία, μερική αποκατάσταση δυσχέρειας κυκλοφορίας, λόγω κατολισθήσεων, υπάρχει στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Ανω Χώρας, από το Δ. Δ. Λιμνίτσας, έως το Δ. Δ. Τερψιθέας. Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων. Λόγω κατολισθήσεων, στην Δ. Ε. Αποδοτίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τις Τ. Κ. Γραμμένη Οξιά, Λεύκα, Μανδρινή και Παλιονέχωρο. Στην Ακαρνανία, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας, λόγω μεγάλου υδάτινου όγκου στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, στη γέφυρα Αυλακίου και Τέμπλας (η στάθμη των υδάτων σταδιακά υποχωρεί). Η κυκλοφορία διεξάγεται από τη γέφυρα Τατάρνας.

Στη Λακωνία, λόγω καθίζησης, έχει διακοπεί για μέρες η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ποταμιάς - Λιαντίνας, στο 2ο χλμ. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Στο Ηράκλειο, λόγω κατολίσθησης και καθίζησης του οδοστρώματος, δεν διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αμπελούζο - Απομαρμά - Μετόχια, στο 1ο χλμ. Η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Χιονοπτώσεις σημειώνονταν, από νωρίς χτες το πρωί, στους νομούς Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες. Η θερμοκρασία, σε αρκετές περιοχές ήταν πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου (+ 6 βαθμοί στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου σε Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα).

Στο Κιλκίς, όπως και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, καταγράφτηκε ελαφρά χιονόπτωση. Αντίθετα, στην ορεινή Χαλκιδική, όπως και στην Καστανιά (νομός Ημαθίας) σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αρναίας, (μέσω Χολομώντα) και τις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς (Χονδρό Δένδρο), Βαρβάρας - Ολυμπιάδας και Νεοχωρίου - Βαρβάρας.

Επίσης, στον νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες στις επαρχιακές οδούς Κερασιάς - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, από 20ό έως 25ο χλμ. και Αρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η κυκλοφορία των οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ.