ΡΕΘΥΜΝΟ
«Επεσαν» σε ενέδρα των κατακτητών
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001

Από την εκδήλωση τιμής στη θέση Γιουμπριά του Δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνου
Μια ακόμη επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27-5-01 το πρωί στη θέση Γιουμπριά της περιοχής του Δήμου Αρκαδίου Κρήτης, από το Παράρτημα Ρεθύμνης της ΠΕΑΕΑ για να τιμήσει τους αγωνιστές - στελέχη του ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ - Μανόλη Αεράκη, Νίκο Τερζιδάκη και Γιώργο Χατζή, που το Μάρτη του 1944, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους μέσα σε μια σπηλιά στην παραπάνω τοποθεσία, έπεσαν σε ενέδρα που έστησαν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις και όπου σκοτώθηκαν όλοι, αφού πρώτα έδωσαν σκληρή μάχη.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο γραμματέας του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ ενώ στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Μηνύματα και χαιρετιστήρια απηύθυναν, ο νομάρχης Ρεθύμνου Μανόλης Λίτινας, ο δήμαρχος Αρκαδίου Γιώργος Φανουργάκης και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνου Αλέκος Μαθιουδάκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος Λυκειάρχης και μέλος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ, Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος έδωσε το χρονικό της μάχης. Στη συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης του νομού, των στρατιωτικών αρχών του νησιού, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, Συλλόγων και Σωματείων. Και η τιμητική αυτή συγκέντρωση έκλεισε με τον Υμνο του ΕΛΑΣ και τον Εθνικό μας Υμνο. Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους.