ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα»

Με επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Τρίτη 10 Μάρτη 2015

Με μια μεγάλη εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το απόγευμα της Κυριακής, τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την 8η Μάρτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνεζ, αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Παλαιστίνης, οι δήμαρχοι Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΚΑΜ, καθώς και πολλών σωματείων.

«8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα». Με αυτό το σύνθημα υποδέχθηκαν στο βήμα την πρόεδρο της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, για την κεντρική ομιλία εκατοντάδες γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, σπουδάστριες και μητέρες που γέμισαν την αίθουσα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΟΓΕ να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει και τους στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολιτιστικό δρώμενο και τραγούδια που γράφτηκαν για εργατικούς αγώνες, που τραγουδήθηκαν από γυναίκες εργάτριες, απεργούς, εξόριστες και φυλακισμένες.

Στην ομιλία της, η Μαιρήνη Στεφανίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εχουμε σκληρή πείρα πώς εννοούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, οι εκμεταλλευτές μας την "ισότητα των φύλων". Την αξιοποίησαν για να καταργήσουν εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα που ήταν προς όφελος των γυναικών, με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουμε λόγω της αναπαραγωγής, της μητρότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάργηση των περιορισμών στη νυχτερινή εργασία των εργατριών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Οταν θέλουν να περάσουν αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα εις βάρος μας χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις από το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τα ντύνουν με ανάλογο "μανδύα". Αξιοποίησαν τις δυσκολίες να συνδυάσουμε τη δουλειά με τις ανάγκες φροντίδας του νοικοκυριού, των παιδιών, των ηλικιωμένων, για να περάσουν τη μερική απασχόληση, που σημαίνει για τις εργαζόμενες μισή δουλειά, μισά δικαιώματα, μισή ζωή».

Κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας

Η Μ. Στεφανίδη υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των γραμμών της ΟΓΕ με νέους συλλόγους και ομάδες γυναικών, περισσότερες γυναίκες από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, στο πλευρό της Κοινωνικής Συμμαχίας: «Σε αυτόν το δρόμο δεν είμαστε μόνες μας. Είμαστε κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας. Το ΠΑΜΕ, στο οποίο συσπειρώνονται εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, που συσπειρώνει συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματικών, επιτροπές αγώνα, η ΠΑΣΥ, με τους αγροτικούς συλλόγους, το ΜΑΣ, με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα σε σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, μπορούν σήμερα να εμπνεύσουν αισιοδοξία στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στην πάλη του λαού μας.

Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εμπλουτισμένα με τα ιδιαίτερα αιτήματα που αφορούν τις εργάτριες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις μετανάστριες, τις νέες γυναίκες, τις νέες μητέρες. Διεκδικούμε συλλογικά κάθε λαϊκό αίτημα που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή μας και να μας φέρει σε ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, όπου μπαίνουν οι προϋποθέσεις για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση. Με τον πλούτο στα χέρια του λαού, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό είναι το δικό μας μεράδι στην ανάπτυξη του εργατικού, λαϊκού κινήματος, με νέες αγωνίστριες, "οξυγόνο" για τους αγώνες της Κοινωνικής Συμμαχίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία σε συνεδρίαση της ΠΔΟΓ (2018-04-13 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της (2016-11-12 00:00:00.0)
Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 40χρονα της ΟΓΕ (2016-05-27 00:00:00.0)
Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΓΕ (2016-05-25 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης (2014-08-21 00:00:00.0)
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει ισοτιμία (2013-03-09 00:00:00.0)