Συνεχίζεται η έκθεση του εικαστικού Τάκη Βαρελά στην Πάτρα

Ενδιαφέρουσες οι παράλληλες εκδηλώσεις

Παρασκευή 13 Μάρτη 2015

Εργο του Τ. Βαρελά, «Μαζί»
Συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, μέχρι τις 28 Μάρτη, η αναδρομική ατομική έκθεση του ζωγράφου Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ». Συνεχίζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις, «Τα Σάββατα του Πολιτισμού», που πλαισιώνουν την έκθεση.

Αύριο, Σάββατο 14 Μάρτη και ώρα 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Πατρέων θα διεξαχθεί μια επίκαιρη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Πέντε τρόποι για να πει η Τέχνη την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς». Αλλωστε, όπως είχε πει και ο Μπ. Μπρεχτ το 1935, «...οι εποχές της άκρας καταπίεσης είναι τις πιο πολλές φορές εποχές, όπου γίνεται λόγος για μεγάλα και υψηλά πράγματα. Χρειάζεται θάρρος, για να μιλάς σε τέτοιες εποχές για πράγματα τόσο μικρά και ταπεινά, όπως το φαΐ και η στέγη των εργαζομένων, μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα, όπου άλλοι ουρλιάζουν εκκωφαντικά, ότι το κυριότερο πράγμα είναι το πνεύμα της θυσίας». Εισηγητές της συζήτησης θα είναι οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος, γλύπτης - εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Γιώργος Δ. Μπίμης, εκπαιδευτικός - ποιητής, Βαρελάς (Τάκης) Παναγιώτης, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαίρη Σοφούλη.

Βασικός άξονας αυτών των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων είναι, όπως σημειώνει και ο Βασίλης Θωμόπουλος, πρόεδρος Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων: «Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση για το ρόλο της Τέχνης. Επιδιώκουμε από τη συζήτηση να βγουν συμπεράσματα, θέλουμε να έχει ο λαός κριτική αντίληψη και στάση απέναντι στα προϊόντα υποκουλτούρας. Θέλουμε απέναντι στην κοινωνική ύπνωση τη λαϊκή αφύπνιση, ως εργαλείο για να κατανοηθεί η Τέχνη που αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα, εμπνέεται από το μόχθο του λαού και για το λαό, Τέχνη που να ιστορεί την αλήθεια, που δίνει αξία στον πραγματικό δημιουργό του κόσμου. Θέλουμε την Τέχνη που συνειδητοποιεί ταξικά τον άνθρωπο, το νέο που βομβαρδίζεται με την απαξίωση της εργασίας και του εργαζόμενου, που του δίνει τη γνώση για να απορρίψει τα ψεύτικα και να αντισταθεί».

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης θα συνεχιστούν και το Σάββατο 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, με την παρουσίαση του νέου βιβλίου του εικαστικού και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτου, «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης - Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του».

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή: 8.30 π.μ. έως 2.30 μ.μ. & Σάββατο: 10 π.μ. έως 2 μ.μ.

Τηλέφωνα: 2610.624.088 & 2610.222.049

Η είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.