ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μιλά για συρρίκνωση της ρευστότητας και δημοσιονομική κατάρρευση
Σάββατο 14 Μάρτη 2015

Eurokinissi

Για συρρίκνωση της ρευστότητας στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία κατηγορούν στελέχη της ΝΔ τη συγκυβέρνηση, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ενδεχόμενη δημοσιονομική κατάρρευση τον Απρίλη στο πλαίσιο τής, εντός των τειχών του συστήματος που και οι δυο υπηρετούν, αντιπαράθεσης.

Σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2015, ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί προηγούμενης συγκυβέρνησης Χρ. Σταϊκούρας, εστίασε στο γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε «σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την αντίστοιχη περίοδο του 2014», αποδίδοντάς το «στην υστέρηση των εσόδων».

Συμπλήρωσε ότι «για να υπάρξει βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος και για να αντιμετωπιστούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας, έχουν μετακυληθεί δαπάνες στους επόμενους μήνες και έχουν κρατηθεί χαμηλά οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συρρικνώνοντας έτσι, ακόμη περισσότερο, τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Διαφαίνεται, συνεπώς, ότι οι ασάφειες και οι συνεχείς παλινδρομήσεις έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού», συνέχισε ο Χρ. Σταϊκούρας την κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση. Κριτική που έχει ως βάση τη διασφάλιση ρευστού για παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας, έχοντας περάσει κι αυτός από οικονομικό πόστο (υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επί προηγούμενης συγκυβέρνησης) διέβλεψε ότι «τα δημοσιονομικά αντέχουν μέχρι τις πρώτες μέρες του Απρίλη και ελπίζω αυτά που μου λένε να μην είναι ακριβή».

«Τα email Βαρουφάκη και Χαρδούβελη δεν έχουν τόση διαφορά»

Παράλληλα, άφησε αιχμές έναντι της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «όποιος συμβούλευσε τον Βαρουφάκη (σ.σ.: στη σύνταξη της περιλάλητης λίστας μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) δεν είναι κατ' ανάγκην εσωτερικός παράγοντας». Πρόσθεσε ότι «το email Βαρουφάκη και το email Χαρδούβελη δεν έχουν και τόση διαφορά»...

Στην ίδια βάση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης, σχολιάζοντας δηλώσεις της συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Ε. Παναρίτη, δήλωσε: «Η κα. Παναρίτη, με τις δηλώσεις της επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό του mail Βαρουφάκη. Αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά του. Τώρα, βέβαια υιοθετούν αυτό για το οποίο τότε κραύγαζαν. Τέτοια πρωτοφανής κοροϊδία...».

Τέλος, στη ΝΔ ψέγουν την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί κλίμα «αβεβαιότητας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική δραστηριότητα και στην παραμονή της Ελλάδας εντός ΕΕ και με ευρώ, στρατηγική επιλογή καθώς είναι της εγχώριας αστικής τάξης.

Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας αναφορές κυβερνητικών στελεχών περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το τι να δεχτεί η κυβέρνηση στα παζάρια με τους πιστωτές, ο Κ. Καραγκούνης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση, όχι μόνο δημιουργεί, αλλά και συντηρεί την αβεβαιότητα με το να διαψεύδει και να επαναφέρει μόνη της το δημοψήφισμα καθημερινά. Την ρωτάμε ευθέως: Εχει αναλογιστεί τι επίπτωση θα έχει αυτό στην οικονομία της χώρας σήμερα, αλλά και στην ευρωπαϊκή της πορεία αύριο; Τι ακριβώς απειλεί η κυβέρνηση ότι θα ρωτήσει τον ελληνικό λαό; Αν θέλει να "αυτοκτονήσει";» κατέληξε, εντείνοντας και η ΝΔ, στο μέτρο που της αναλογεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα στο λαό για να δεχτεί νέα μέτρα σε βάρος του, ώστε να μην αμφισβητηθεί στο παραμικρό η πορεία της χώρας στον ευρωμονόδρομο.