ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ 105 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Παρακαταθήκη για τους σημερινούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς
Τρίτη 17 Μάρτη 2015

Μαχητικό και αποφασιστικό μήνυμα για συνέχιση και ένταση των αγώνων, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και η νέα κυβέρνηση μπορεί να καλλιεργεί ελπίδες για λύσεις τους, να δίνει υποσχέσεις, αλλά την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ δεν την απαρνιέται, θα συνεχίσει να την υλοποιεί, έστειλαν οι μικρομεσαίοι αγρότες με τη μαζική συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 105ης επετείου του Κιλελέρ, που οργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, προχτές Κυριακή, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Οι αγώνες στοχεύουν:

Κι όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τελειώνοντας την ομιλία του στο συλλαλητήριο, ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας: «Ο ηρωικός αγώνας των κολίγων της Θεσσαλίας αποτελεί παρακαταθήκη για τους σημερινούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σήμερα εδώ, από το Κιλελέρ, δίνουμε, για μια ακόμα φορά, όρκο πίστης και τιμής να συνεχίσουμε τον αγώνα, ξέροντας ότι η ζωή δε γυρίζει προς τα πίσω, πηγαίνει μπροστά. Το όραμά μας, λοιπόν, δεν είναι το ίδιο με το όραμα των κολίγων, που διεκδίκησαν ένα δικό τους κομμάτι γη. Εχει, όμως, κοινές επιθυμίες, να ζήσουμε πολύ καλύτερα, ανθρώπινα, πολιτισμένα, μ' ελεύθερο χρόνο, χωρίς να είναι μοναδικά δική μας έγνοια η τύχη της παραγωγής μας».

Μεγάλη η συμμετοχή

Μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, που έχει ανεγερθεί στο χώρο όπου, πριν από 105 χρόνια, κολίγοι επιχειρούσαν ν' ανέβουν στο τρένο για να πάνε στο συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας και κάποιοι έπεφταν νεκροί από σφαίρες στρατιωτών του αστικού κράτους, οι οποίοι έδρασαν για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τσιφλικάδων, συγκεντρώθηκε πλήθος αγροτών από τη Θεσσαλία και τις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Στα δεκάδες πανό των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα που στήθηκαν στο χώρο ήταν γραμμένα τα αγωνιστικά συνθήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, ενώ οι σημαίες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) ανέμιζαν στα χέρια αγωνιστών της αγροτιάς.

Μαζί με τους αγρότες, εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών με πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΣΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Ηταν εκεί για να σηματοδοτήσουν την ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας, που δίνει στους αγώνες μεγαλύτερη δύναμη και δυναμική, αποτελεσματικότητα και προοπτική.

Στην αγωνιστική εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνια αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ, του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και δεκάδων συνδικάτων και εργατικών σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών Ειρήνης, αντιστασιακών οργανώσεων, ο δήμαρχος Κιλελέρ και δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα από τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι ακολούθησε συναυλία από τοπικό μουσικό συγκρότημα υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Δ. Φωτιάδη.

Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΕΤ του ΠΑΜΕ, ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η ηρωική και αιματοβαμμένη εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των αγώνων της φτωχής αγροτιάς και της νεαρής τότε εργατικής τάξης, άνοιξε το δρόμο για μια σειρά αλλαγές υπέρ των φτωχών αγροτών και των εργαζομένων, που όμως είχαν προσωρινό χαρακτήρα, γιατί κινούνταν μέσα στα πλαίσια του συστήματος, δεν έθιγαν την ιδιοκτησία και την εξουσία των αστών.

Και όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού "πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε". Η εκμετάλλευση της φτωχής αγροτιάς, της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, από την πλουτοκρατία, συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση και άλλοτε με μικρότερη, ανάλογα με τους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονταν μέσα από την σκληρή πάλη...»

... «Τα προηγούμενα χρόνια οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρεθήκαμε αρκετές φορές σε κοινούς αγώνες και με κοινά αιτήματα με τις αγωνιστικές δυνάμεις της μικρής αγροτιάς που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και ευρύτερα.

Σήμερα, δε φτάνει η κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ευκαιριακά, αλλά χρειάζεται να οικοδομήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις τη συμμαχία μας, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ίδιο χέρι που κλέβει τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αντί να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτός μετατρέπεται σε υπερκέρδος στα ταμεία της πλουτοκρατίας και για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Θεωρούμε ότι το κοινό πλαίσιο που έχουμε επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, είναι η βάση γι' αυτήν τη συμμαχία και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης, για να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση και να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ο οποίος θα κάνει κουμάντο στον τόπο του».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ν. Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και της Επιτροπής Αγώνα Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι «σήμερα είναι αναγκαία η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για μια άλλη οικονομία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού».

Οι διεκδικήσεις των αγροτών, όπως ιεραρχούνται στο διεκδικητικό πλαίσιο που καθόρισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, διαβάστηκαν από τον Χρήστος Κάμτση και η αγωνιστική εκδήλωση έκλεισε με το «πέσατε θύματα αδέλφια εσείς»...