Μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς
Τρίτη 17 Μάρτη 2015

Από την κινητοποίηση που έγινε το Σάββατο
Μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς ήταν το Σάββατο, 14 Μάρτη, για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Με πρωτοβουλία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, έγινε κινητοποίηση σε κλινικές που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από τον «Κυανού Σταυρό», όπου οι εργαζόμενοι επί τέσσερα χρόνια πληρώνονται με έναντι. Επόμενος σταθμός ήταν ο όμιλος «Euromedica» στους Αμπελόκηπους, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου όπου τονίστηκε η ανάγκη να ενοποιηθεί ο αγώνας και να υπάρξει κοινή δράση με άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι ξεκάθαρος στόχος της εργοδοσίας είναι η μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Οπως επισημαίνουν, «η μείωση του εργασιακού κόστους, η κατάργηση των συμβάσεων, η εντατικοποίηση, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπουν σε νέα φάση κερδοφορίας, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Οι εργοδότες σήμερα έχουν με το μέρος τους όλους τους νόμους. Μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πρακτικές ασκήσεις, με προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, που δεν κοστίζουν τίποτα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς. Θέλουν να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλουν αποζημιώσεις, θέλουν να τους εξωθήσουν σε παραίτηση από τη δουλειά τους, από τα δικαιώματά τους».

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη, το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς να αναδειχτεί σε ζήτημα όλου του κλάδου. «Με όπλο την ενότητα, την αλληλεγγύη, μπορούμε όχι μόνο να επιβάλουμε την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για διεκδίκηση ανάκτησης όλων των απωλειών που είχαμε στην κρίση, όπως η διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής σύμβασης στο ύψος του 2011», τονίζουν.