ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Πέμπτη 19 Μάρτη 2015

Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χτες κατά των διαδηλωτών στη Φραγκφούρτη
ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.--

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες στη Φρανκφούρτη ενάντια στη λιτότητα, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στις συγκεντρώσεις, εκτός από Γερμανούς διαδηλωτές, συμμετείχαν και διαδηλωτές από άλλες χώρες. Η λεγόμενη οργάνωση «Blockupy», κατά τα πρότυπα του λεγόμενου κινήματος στις ΗΠΑ «Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) προβάλλει αντικαπιταλιστικά συνθήματα, όπως «ο καπιταλισμός σκοτώνει» και ασκούν έντονη κριτική στους μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος, που «καταστρέφει λαούς και διασώζει τραπεζίτες». Βεβαίως, όπως επιβεβαίωσε και το δήθεν κίνημα στις ΗΠΑ, πίσω από το αυθόρμητο ξέσπασμα υπάρχουν και μηχανισμοί του ίδιου του συστήματος, ...ευαγή ιδρύματα, όπως αυτό του μεγαλοκαπιταλιστή Σόρος, που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν και λαϊκές δυνάμεις. Η συμμετοχή, ωστόσο, του κόσμου τόσο στις ΗΠΑ και χτες στη Γερμανία καταδεικνύει ότι υπάρχει οργή και δυσαρέσκεια από απλούς εργαζόμενους, για τις αντιλαϊκές πολιτικές και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στη Φραγκφούρτη από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής που είχαν αποκλείσει την περιοχή, πυρπολισμοί αυτοκινήτων, εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, ενώ η αστυνομία προέβη και σε συλλήψεις 350 ατόμων και υπήρξαν και τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών.

Επίσης, το απόγευμα από τα εγκαίνια της νέας έδρας της ΕΚΤ (που στοίχισε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ),ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, ισχυρίστηκε ότι «η τράπεζα βοηθάει τις χώρες που έχουν ανάγκη και δεν είναι υπεύθυνη για μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι στην ευθύνη των ξεχωριστών κρατών». Βέβαια, ο τεχνοκράτης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου προσπαθεί να συγκαλύψει το ρόλο της τράπεζας που από κοινού με τις αστικές κυβερνήσεις, για λογαριασμό των καπιταλιστών, απομυζούν τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ.