Απαιτούν μέτρα για σεισμόπληκτους μαθητές και σχολεία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν, χτες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Τρίτη 24 Μάρτη 2015

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Να μπει τέλος στη ζοφερή κατάσταση που εδώ και ένα χρόνο συνεχίζεται και οξύνεται στα σχολεία της Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ζήτησαν, χτες το πρωί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι που μετέβησαν στην Αθήνα και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Κάλεσαν την ηγεσία του να τοποθετηθεί στο τρίπτυχο των αιτημάτων που ανέδειξαν οι παραπάνω και μια σειρά άλλοι φορείς μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, για σύγχρονες σχολικές υποδομές, αντισεισμική θωράκιση και μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές.

Με συνθήματα «Τέρμα πια η κοροϊδία, ασφαλή δημόσια θέλουμε σχολεία», «Θωράκιση ασφάλεια για όλα τα σχολεία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Κατάρα είναι ο σεισμός και όχι σωτηρία, ποσόστωση ζητάμε με τούτη την πορεία», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κ.ά. ζήτησαν να μπει τέλος στην κοροϊδία και στις θυσίες των πραγματικών αναγκών των παιδιών στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην κινητοποίηση εκπροσωπήθηκαν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μαθητές από Λύκεια και ΕΠΑΛ, η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων, το Εργατικό Κέντρο, κεφαλονίτικα σωματεία, ενώ στο πλευρό τους ήταν εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Τους συγκεντρωμένους δέχτηκαν ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, και ο αναπληρωτής υπουργός, Τ. Κουράκης. Στις τοποθετήσεις των φορέων αποτυπώθηκε η οξύτητα με την οποία βιώνουν οι μαθητές τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός. Παιδιά ανέφεραν ότι κάθε μέρα προκειμένου να μορφωθούν πηγαίνουν μέσα από ένα επικίνδυνο, διαλυμένο οδικό δίκτυο σε ακατάλληλα σχολεία, επιστρέφουν για να διαβάσουν σε σεισμόπληκτα σπίτια, ενώ, επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς πέρασε με ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ότι 10 σχολεία βρίσκονται σε αχρηστία, ότι τα κοντέινερ είναι καθεστώς με όσα συνεπάγεται αυτό για την παιδαγωγική διαδικασία και την υγεία των μαθητών αφού, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, φέτος είχε φουντώσει η γρίπη. Σημειώθηκε δε ότι εκκρεμεί η κατασκευή πέντε σχολείων και ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τη σχολική στέγη - με τους φορείς να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών - και για ουσιαστικούς ελέγχους.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι αδιαμφισβήτητες δυσκολίες και επειδή πολλά παιδιά βιώνουν και στα σπίτια τους τις συνέπειες του σεισμού, οι φορείς ζήτησαν να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή των σεισμόπληκτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οπως είπε στους εκπροσώπους των φορέων ο υπουργός, «το υπουργείο θα δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις», ενώ δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα θα εξεταστούν με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Τ. Κουράκης, από την πλευρά του δήλωσε πως, ενόψει της ανακοίνωσης των όσων θα ισχύσουν για τις μετεγγραφές και ποσοστώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ίδιος βλέπει θετικά την ύπαρξη ποσόστωσης στους σεισμόπληκτους μαθητές, δηλώνοντας ωστόσο ότι δε θέλει να προκαταβάλει την τελική απόφαση του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για τις ανάγκες σε προσωπικό επανέλαβε ότι το υπουργείο καλείται να κινηθεί σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης προτεραιοτήτων.

Από την πλευρά τους, όπως έχουν ήδη δείξει, οι φορείς της Κεφαλονιάς δηλώνουν πως δεν υποχωρούν ως προς τις ανάγκες τους.

Αντιπροσωπεία των φορέων πήγε επίσης στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου συναντήθηκε με τον σύμβουλο του υπουργού, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους.