ΥΕΜΕΝΗ
Πιέσεις για ξένη στρατιωτική επέμβαση...
Τρίτη 24 Μάρτη 2015

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά
ΣΑΝΑΑ.--

Εντείνεται ο διαγκωνισμός διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Υεμένη, μία χώρα με σημαντικά αλλά ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και σημαντική γεωπολιτική θέση (Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπος του Αντεν, Αραβική Θάλασσα).

Η χτεσινοβραδινή ομόφωνη στήριξη που παρείχε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στον Πρόεδρο της Υεμένης Αμπίντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι (που είχε παραιτηθεί το Γενάρη αλλά μετά ανακάλεσε την παραίτησή του λέγοντας ότι εξαναγκάστηκε από τους Σιίτες Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας) ενθάρρυνε τον τελευταίο να ρίξει λάδι στη φωτιά και να ζητήσει τη στρατιωτική επέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο Ριάντ Γιασίν, μιλώντας σαν «υπουργός Εξωτερικών» και εκπρόσωπος του Προέδρου Χάντι στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Χαντάθ», ζήτησε τη στρατιωτική επέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και τη θέσπιση «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» από τον ΟΗΕ, ώστε να αποτραπούν νέες αεροπορικές επιδρομές από τις πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι και των δυνάμεων του στρατού που τους στηρίζουν σε αεροδρόμια πόλεων που ελέγχουν.

«Μία γρήγορη επέμβαση θα είναι λιγότερο δαπανηρή και θα οδηγήσει σε καλά και ικανοποιητικά αποτελέσματα», είπε ο Γιασίν στο σαουδαραβικό δίκτυο, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για «διεθνή παρέμβαση», ώστε τάχα να... «σωθεί η Υεμένη και ο λαός της από τον ιρανικό έλεγχο». Ο ίδιος μιλώντας αργότερα και στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατηγόρησε τους Σιίτες Χούτι (που αποτελούν πάνω από το 20% του λαού της χώρας και φέρεται πως στηρίζονται από το Ιράν και τον πρώην πρόεδρο Σάλεχ) πως «επεκτείνονται, καταλαμβάνουν αεροδρόμια και πόλεις, επιτίθενται στο Αντεν με αεροπλάνα, συλλαμβάνουν όποιον θέλουν, απειλούν και συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους».

Το ίδιο 24ωρο στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Σαούντ αλ Φεϊζάλ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανάμειξη του Ιράν στις εξελίξεις στην Υεμένη. Ο Βρετανός υπουργός τόνισε ότι το Λονδίνο θα συζητήσει και με τις ΗΠΑ, πέρα από τη Σ. Αραβία, τρόπους «ενίσχυσης» του προέδρου της Υεμένης Χάντι ισχυριζόμενος ότι «κανείς μας δεν θέλει να υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

Ο Φεϊζάλ κάλεσε τους Χούτι «να σταματήσουν το πραξικόπημα» στην Υεμένη και να αποσυρθούν από όλα τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει ώστε «να αποκατασταθεί η νόμιμη κυβέρνηση» της χώρας. Επανέλαβε εντούτοις προς τους Χούτι την πρόσκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες στη σύνοδο «συμφιλίωσης» που έχει συγκαλέσει ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν μετά από αίτημα του προέδρου της Υεμένης Χάντι.

Πάντως, την Κυριακή ο ηγέτης των Σιιτών Χούτι, Αμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόσκληση του Ριάντ για διάλογο, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση όταν αυτή τίθεται «υπό την αιγίδα μιας πλευράς, η οποία υποκινεί τις εντάσεις μεταξύ του υεμενίτικου λαού».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (με αφορμή την τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Παρασκευή σε δύο τζαμιά της Σαναά που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 150 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων) υποστήριξε ομόφωνα τον Πρόεδρο Χάντι, διατύπωσε αόριστη απειλή περί «λήψης μέτρων κατά των Σιιτών Χούτι» και επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του για την «ενότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας», έπειτα και από την εκτίμηση του απεσταλμένου του οργανισμού στην Υεμένη, Τζαμάλ Μπενομάρ ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου πολέμου και απειλείται με διαμελισμό.