ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Ζήτω η διεθνής εργατική αλληλεγγύη!

Εργάτες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και από αλλού ένωσαν τις δυνάμεις και τη φωνή τους την Κυριακή στη Γενεύη, σε μια συγκέντρωση κατά της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου

Τρίτη 19 Ιούνη 2001

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Θέλουμε μόνο τον κόσμο»
ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

Απέναντι στην ολοένα εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τα βρίσκουν με τους καπιταλιστές, στο όνομα της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, τα μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης ένωσαν - για άλλη μια φορά - τις δυνάμεις τους, διαδηλώνοντας ότι «στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης».

Εξακόσιοι και πλέον διαδηλωτές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (400 από την Ελλάδα και πάνω από 200 Ελληνες μετανάστες από τη Γερμανία) έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στη μεγάλη συνάντηση εργαζομένων και συνδικαλιστών, απ' όλες τις μεριές της Ευρώπης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη με αφορμή τη Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ), οργάνου του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά από τα γραφεία του ΟΗΕ, όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες η συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας της ΔΟΕ, στην πλατεία των Εθνών.

Ούτε το κοπιαστικό διήμερο οδικό ταξίδι, ούτε τα εμπόδια που συνάντησαν στη διαδρομή τους μπόρεσαν να κάμψουν τον έντονο αγωνιστικό παλμό των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που όταν πια αντάμωσαν τους συναδέλφους τους Τούρκους, Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς κ.ά. το χαμόγελο διαδέχτηκε την κούραση στα πρόσωπά τους και τα δάχτυλα σχημάτισαν το σήμα της νίκης. Περηφάνια, χαρά και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που αγκάλιασαν τις ψυχές τους. Ολοι έκαναν την ίδια σκέψη: Δεν είμαστε μόνοι μας, η δύναμή μας γίνεται όλο και μεγαλύτερη. «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» ακούστηκε από τα στόματα των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Γενεύη, ενώ τα πανό δήλωναν καθαρά το ταξικό προσανατολισμό του αγώνα τους. «Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης ενώθηκαν στον αγώνα» έγραφε το ένα από τα πανό του ΠΑΜΕ και ένα άλλο τούς καλούσε να αγωνιστούν «...για εργασία-Κοινωνική Ασφάλιση-πολιτικά δικαιώματα». Το πανό του ΠΑΜΕ των Ελλήνων μεταναστών από τη Γερμανία σημάδευε τον εχθρό, «Εργάτες και εργαζόμενοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ», και το πανό των Ιταλών δήλωνε «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ομως, το πιο σημαντικό ήταν αυτό που έγραφε ένα ανυπόγραφο κοινό πανό: «Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε, θέλουμε μόνο τον κόσμο».

Στη θέση της κόντρα στον ιμπεριαλισμό και η γυναίκα
Οταν εκπρόσωποι των εργαζομένων από διάφορες χώρες ανέβηκαν να μιλήσουν στο βήμα της συγκέντρωσης, πολλές φορές αναγκάστηκαν να διακόψουν τις ομιλίες τους λόγω του έντονου αγωνιστικού παλμού των διαδηλωτών που φώναζαν συνέχεια συνθήματα.

Οι Ελληνες φώναζαν «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, μέσα από το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», οι Τούρκοι συνάδελφοί τους απαντούσαν «Μας κόβουν τα δικαιώματά μας, με τον αγώνα μας θα τους σταματήσουμε» και οι Ελληνες συνέχιζαν «Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά», καθώς και «Η "παγκοσμιοποίηση" είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Μάλιστα, ανάμεσα σε Τούρκους και Ελληνες εργάτες αναπτύχθηκε τόσο έντονο συναίσθημα αλληλεγγύης ώστε αν κάποιος προσπαθούσε να καταλάβει ποιος ήταν από πού δε θα τα κατάφερνε. Ελληνες κρατούσαν τα λάβαρα των Τούρκων αγωνιστών και αυτοί τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ φορούσαν τις μπλούζες και τα καπελάκια με το λογότυπο του ΠΑΜΕ, τα οποία τους είχαν χαρίσει οι Ελληνες.