Αναγκαίος ο πανευρωπαϊκός ταξικός συντονισμός

Οι ομιλητές στη διαδήλωση στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη συντονισμού της δράσης των ταξικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη

Τρίτη 19 Ιούνη 2001

Σημαντική η παρουσία των Ελλήνων εργατών στην κινητοποίηση
Οι ομιλίες που έγιναν στη συγκέντρωση ανέδειξαν, κυρίως, την επίθεση που υφίσταται η εργατική τάξη από το κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διαρκούς κλιμάκωσης του αγώνα σε διεθνές επίπεδο.

Πρώτος ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Μαυρίκος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο οποίος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη επισήμανε ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις έχουν χτυπήσει τις εργασιακές σχέσεις, προωθούν την ιδιωτικοποίηση μεγάλων δημόσιων και κρατικών επιχειρήσεων, έχουν βάλει στο στόχαστρο την Κοινωνική Ασφάλιση. Ενώ αναφερόμενος στα εκατομμύρια τους οικονομικούς μετανάστες τόνισε ότι «ξαναζούν συνθήκες σκλαβιάς, αντιμετωπίζονται σαν τα ζώα χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ζούμε, συνέχισε, σε μια Ευρώπη που η κρατική βία και τρομοκρατία χρησιμοποιούνται για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των λαών. Παράλληλα, είπε, «η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έχει μεγάλες εθνικές εργατικές οργανώσεις που είναι συνειδητά στρατευμένες με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, αποδεχόμενες τη λογική της ταξικής συνεργασίας που είναι ο «κοινωνικός διάλογος». Ομως τόνισε, στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που «αποτελούν την ελπίδα για την αφύπνιση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και στην παγκοσμιοποίηση». Αυτές οι δυνάμεις, είπε, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και «σήμερα εδώ διαδηλώνουμε όλοι εμείς μαζί είναι ένα πρώτο βήμα», αλλά θα πρέπει να συντονισμός να αποκτήσει νέα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και συνέχισε, λέγοντας ότι το «ΠΑΜΕ θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για να πάρει σάρκα και οστά ο Πανευρωπαϊκός Ταξικός Συντονισμός των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος». Καταλήγοντας επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με την κοινή δράση με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους «όλες αυτές οι δυνάμεις μαζί, μπορούν με τους αγώνες του να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ριζικές και βαθιές πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη και για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Τούρκος Σαμπρί Τοπτσού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις μεταφορές, ο οποίος αναφερόμενος στην Κοινωνική Ασφάλιση τόνισε ότι η επίθεση που δέχεται «αντικατοπτρίζει την πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Αυτή η επίθεση δε στοχεύει μόνο στην απορύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και στο να βάλει τους ίδιους τους εργαζόμενους ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση ανταγωνισμού». Επίσης, είπε, ότι οι συγκεντρώσεις όπως «η σημερινή, μαρτυρούν ότι οι αγώνες στις χώρες μας έχουν μια προοπτική διεθνούς αγώνα».

Ο Ρ. Ναντό, μέλος της συντονιστικής επιτροπής και της κίνησης «continuene la CZT» επισήμανε ότι εδώ και 8 μήνες γίνονται πολύ έντονες διαμαρτυρίες παντού στη Γαλλία για την Κοινωνική Ασφάλιση και έκλεισε την ομιλία του τασσόμενος υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης και του ενωμένου ταξικού κινήματος.

Ο Π. Τσίρκας, εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε ενάντια στον Ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό», ενώ αναφερόμενος στην ΠΣΟ επισήμανε πως είναι «η μόνη συνδικαλιστική δύναμη στην Ευρώπη και στον κόσμο που παλεύει ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την ταξική συναίνεση, το συμβιβασμό και την υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος στα πλοκάμια των κεφαλαιοκρατών». Ακόμα χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι εργαζομένων από τη Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία και Ιρλανδία.