ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Νέα συνάντηση επιβεβαίωσης συνεργασίας και ανταγωνισμού για λογαριασμό των μονοπωλίων
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015

Από τη χτεσινή γερμανογαλλική διυπουργική συνάντηση
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αλλη μια διυπουργική συνάντηση Γερμανίας και Γαλλίας, η 17η στη σειρά, με επικεφαλής τους ηγέτες των δύο χωρών, την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποιήθηκε χτες στο Βερολίνο. Ο λεγόμενος «γαλλογερμανικός» άξονας μπορεί να περνάει δυσκολίες - σε σχέση με αυτό που καθιέρωσαν οι ιδρυτές της ένωσης του κεφαλαίου από την ΕΟΚ και μετά την ΕΕ - ωστόσο οι δύο πιο ισχυρές αστικές τάξεις της ΕΕ συνεργάζονται, αλλά και ανταγωνίζονται ταυτόχρονα, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία στα μονοπώλια των χωρών τους, μέσα βεβαίως από την κοινή στρατηγική επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Στη σημερινή εποχή που συνεχίζεται η καπιταλιστική κρίση ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα είναι να προετοιμαστεί η επόμενη φάση της ανάκαμψης, που αν και αναμένεται αναιμική δεν παύει να ανοίγει την όρεξη στους μονοπωλιακούς ομίλους για να μοιραστούν τα «αναπτυξιακά πακέτα», που προέρχονται από τη νόμιμη κλοπή και την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών λαών. Τέτοιο, για παράδειγμα, είναι το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», που θα είναι «ζεστό» χρήμα για τους κεφαλαιοκράτες, και εδώ βγαίνουν τα μαχαίρια για το πώς θα γίνει η μοιρασιά.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση, από αυτά που έγιναν δημόσια γνωστά, ανακοινώθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας ότι διευρύνεται η συνεργασία των δύο χώρων στους τομείς της Ενέργειας, των οικονομικών συναλλαγών και σημειώνεται ότι ξεκινούν 6 κοινά επενδυτικά σχέδια. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, υπέγραψαν συμφωνία για την απλούστευση της φορολογίας των διασυνοριακών εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ενα σημαντικό τμήμα των επενδυτικών σχεδίων αφορά στην αμυντική βιομηχανία, ζήτημα που συζητιέται αρκετά χρόνια και τώρα φαίνεται να προσδιορίζεται στην υλοποίηση στη Γαλλία κοινού προγράμματος για έναν 3ο δορυφόρο παρακολούθησης τρίτης γενιάς (CSO, Composante Spatiale Optique), στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δύο χώρες προωθούν την ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance).

Φυσικά, από τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών δεν έλειψε η αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις και επεμβάσεις, όπως στην Ουκρανία ή στη Μέση Ανατολή, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, που βεβαίως αφορούν ευρύτερα την κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και τις σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, που παρεμβαίνουν συνεχώς.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση ο μεν Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι «Γαλλία και Γερμανία κινούνται πιο κοντά και μπορούμε να μιλάμε όχι μόνο για γαλλογερμανική φιλία αλλά και για αδελφότητα». Υπογράμμισε ότι η χώρα του θα επιμείνει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση (σ.σ. σαφής αναφορά στην ήττα των πρόσφατων νομαρχιακών εκλογών). Ο Ολάντ θυμίζουμε (όπως και ο Ρέντσι στην Ιταλία), για λογαριασμό της αστικής τάξης, έχει αποσπάσει μια σχετική χαλάρωση για να επιτευχθεί ο στόχος για 3% στο έλλειμμα, έως το 2017.

Πάντως, και οι δύο ηγέτες είπαν σχετικά με τα παζάρια με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει «να ολοκληρωθούν γρήγορα με τη συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων, για την εκταμίευση κεφαλαίων», που βέβαια θα κατευθυνθούν και πάλι στο κεφάλαιο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας - Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Αγκελα Μέρκελ υπενθύμισε πως και η ίδια έχει επισκεφθεί τη Μόσχα και πρόσθεσε: «Είμαστε παρ' όλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα», ενώ ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στη Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ζωή». Δείχνουν έτσι ότι οι μπίζνες των μονοπωλίων μπορούν να συνεχίζονται την ίδια στιγμή που η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία κλιμακώνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθούν τα σχέδια για ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» (2017-03-07 00:00:00.0)
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί (2015-08-12 00:00:00.0)
Στα «γεμάτα» η συζήτηση για την «εμβάθυνση» της Ευρωζώνης (2015-07-21 00:00:00.0)
Προσχηματική φροντίδα για το περιβάλλον (2015-05-20 00:00:00.0)
Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο Ν. Αναστασιάδης (2013-10-31 00:00:00.0)
Στραγγαλίζει το λαό ο «ευρωμονόδρομος» (2012-05-19 00:00:00.0)