ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση της επέμβασης με αβέβαιη κατάληξη
Κυριακή 5 Απρίλη 2015

Εκατοντάδες τα κατεστραμμένα σπίτια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά
Ολέθρια αποτελέσματα για το λαό της Υεμένης και επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια της ευρύτερης περιφέρειας προκαλεί η πρώτη βδομάδα από την έναρξη των ιμπεριαλιστικών αεροπορικών επιδρομών της Σαουδικής Αραβίας και άλλων εννιά αραβικών χωρών υποτίθεται κατά των πολιτοφυλακών Σιιτών Χούτι που έχουν καταλάβει το τελευταίο εξάμηνο την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, τις περισσότερες βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Πρώτα από όλα, οι αμέτρητες βόμβες της σαουδαραβικής συμμαχίας έχουν ως τώρα προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων αμάχων (πάνω από 550 υπολογίζουν οργανώσεις του ΟΗΕ), εκ των οποίων πολλές δεκάδες (πάνω από 90) είναι παιδιά, ενώ οι πρόσφυγες ανέρχονται πλέον σε αρκετές χιλιάδες. Παράλληλα δημιουργούν δραματικές καταστροφές στις λιγοστές υποδομές της χώρας σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, συγκοινωνιών, αλλά και βασικών υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας. Συσπειρώνουν έτσι ένα μέρος του λαού της Υεμένης δυνάμεις γύρω από τις πολιτοφυλακές της μειονότητας των Σιιτών Χούτι (αποτελούν περίπου ένα 10% του λαού που είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες), ενώ πολώνουν ταυτόχρονα το διχασμό και την αντιπαράθεση με την Προεδρική Φρουρά του φιλοδυτικού προέδρου της Υεμένης Χάντι, ο οποίος πιο συχνά βρίσκεται σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο παρά στο Αντεν, ειδικά αφότου ξεκίνησε η επίθεση «Αποφασιστική Καταιγίδα».

Από τις πιο ενδιαφέρουσες επιπτώσεις της πρώτης βδομάδας των επιδρομών, που ξεκίνησαν στις 26 Μάρτη, είναι αφενός η επιτάχυνση της προέλασης των Σιιτών Χούτι προς το νότο (αντί της οπισθοχώρησής τους στο βορρά), ιδιαίτερα μετά την εμφάνισή τους στο κέντρο του Αντεν και την προσωρινή κατάληψη του εκεί Προεδρικού Μεγάρου την περασμένη Πέμπτη. Αίσθηση, αλλά όχι έκπληξη προκαλεί, αφετέρου, και η ενίσχυση της θέσης των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQPA) στην ανατολική στρατηγική πόλη Μουκάλα, της οποίας κεντρικά και δυτικά τμήματα κατέλαβαν την Παρασκευή, καλώντας παράλληλα σε θρησκευτικό πόλεμο («τζιχάντ») τους Σουνίτες της πόλης έναντι των Σιιτών.

Είναι βέβαιο πως η προέλαση των Χούτι στο Αντεν δεν ήταν στους στόχους της υπό σαουδαραβική ηγεσία επέμβασης. Το αντίθετο... Αφού η σαουδαραβική μοναρχία επιδιώκει μεταξύ άλλων να ελέγξει αφενός τα στρατηγικά Στενά στο Μπαμπ Ελ Μαντέμπ που θεωρούνται στρατηγική πύλη της διεθνούς ναυτιλίας στη Νότια Υεμένη, μεταξύ Ερυθράς Θάλασσας, Κόλπου Αντεν και Διώρυγας του Σουέζ, αφετέρου να εμποδίσει μία μελλοντική ανάπτυξη Σιιτών Χούτι στα νότια σύνορά της, ιδιαίτερα στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία όπου ζει σιιτική μειονότητα, για να αποτρέψει την αρχή μιας πιθανής εξέγερσης στο εσωτερικό της...

Είναι μάλλον προφανές πως η επέμβαση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην περιοχή είναι παράλληλα και μια αναμέτρησή της με την ισχυρή δύναμη της περιοχής, το Ιράν, που η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με την «Ομάδα των 5+1» τού δίνει «ανάσες». Ετσι η κόντρα ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις εν μέσω και της συνέχισης της διαπραγμάτευσης για τη συνολική, τελική συμφωνία αναμένεται να οξυνθεί.


Δ.Ο.