ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Με «ατζέντα» διαμορφωμένη από τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Σήμερα η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν

Τετάρτη 8 Απρίλη 2015

Eurokinissi

Στοχοπροσηλωμένος, ήδη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας, στην επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης, παράλληλα με τις ευρωατλαντικές προτεραιότητές της, να διευρύνει τις «μπίζνες» της και με τη Ρωσία (φωτ. από επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα το Μάη του 2014)
Κομβικά θέματα που ιεραρχεί το ντόπιο κεφάλαιο θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχει στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σήμερα και αύριο, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται απ' τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Η ατζέντα των συζητήσεων επισήμως περιλαμβάνει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, Ενέργειας, Τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, ενόψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Ετους 2016 Ελλάδας - Ρωσίας. Συγχρόνως, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα περιλαμβάνει για σήμερα συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν και αργότερα με Ομογενειακούς Συλλόγους. Αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σ. Ναρίσκιν, με τον Ρώσo πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο νέος ρωσο-τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου «Turkish Stream», γύρω από τον οποίο εκδηλώνονται έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς ο εν λόγω αγωγός που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας έως τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, έρχεται μεταξύ άλλων σε αντίθεση με τα ευρωενωσιακά σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση των μονοπωλίων της από τη Ρωσία...

Ευρωενωσιακή «δυσφορία» και... υπενθυμίσεις

Στο μεταξύ, στις μέχρι σήμερα δηλώσεις ευρωενωσιακών αξιωματούχων που άφηναν να διαφανεί δυσφορία της ΕΕ για τα πάρε δώσε της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία, προστέθηκε χτες και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλ. Βιντερστάιν, σχολιάζοντας φήμες που φέρουν τη ρωσική κυβέρνηση διατεθειμένη για ορισμένες «παραχωρήσεις» προς την ελληνική πλευρά, όπως η άρση του εμπάργκο για αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, ναι μεν δήλωσε πως η Επιτροπή δεν σχολιάζει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ, υπενθύμισε όμως με νόημα ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 19 Μάρτη (σ.σ. για την παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία) λήφθηκαν ομόφωνα, χωρίς, όπως τόνισε, καμία κυβέρνηση κράτους - μέλους να δηλώσει ότι παρεκκλίνει.

Ειδικά για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων και γενικά αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντ. Ροζάριο, υποστήριξε ότι η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών - μελών και πως οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ρωσίας...

Ρίχνουν «γέφυρες» για το κεφάλαιο

Να σημειώσουμε ότι της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα έχουν προηγηθεί και σε ένα βαθμό καλλιεργήσει το έδαφος επισκέψεις μιας σειράς κυβερνητικών στελεχών στη ρωσική πρωτεύουσα (Ν. Κοτζιάς, Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ελενα Κουντουρά), σε μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να ενισχύσει και να επεκτείνει ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας εγχώριων μονοπωλίων με αντίστοιχα ρωσικά, καθώς και να αναδειχτεί σε προνομιακό «συνομιλητή» της Ρωσίας εντός της ΕΕ, σε μια κίνηση μάλιστα που φαίνεται να έχει την έγκριση των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, για «νέο κεφάλαιο» που ανοίγει «στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας» και «θα υποβοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη των πολιτικοοικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία», έκανε λόγο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης.

Και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όμως προ ολίγων ημερών με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορεία TASS ομολόγησε την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενεργό ρόλο «γέφυρας» μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη βασική στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχιση της χώρας με ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», ανέφερε και πέρασε στο «παρασύνθημα» που έχει να κάνει με τις αξιώσεις της ντόπιας αστικής τάξης, λέγοντας: «Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή (...) Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».