Εξάρτηση από το διαδίκτυο και τον τζόγο στους εφήβους

Ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής

Πέμπτη 9 Απρίλη 2015

Συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο παρουσιάζει το 14,1% των 15χρονων μαθητών στην Ελλάδα, το 2,3% των 15χρονων μαθητών εμφανίζει προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο και το 6,7% βρίσκονται σε κίνδυνο για προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο. Είναι μερικά από τα ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται, για άλλη μια φορά, να επιβεβαιώσουν σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία εντείνονται με την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ένα σαθρό σύστημα αξιών που παγιδεύει νέους με την υιοθέτηση αδιέξοδων πολιτικών θέσεων (όπως «όλοι ίδιοι είναι») που τους κρατά πίσω από την ανεύρεση ουσιαστικών στόχων και προοπτικής.

Τα παραπάνω στοιχεία ανήκουν στο β' μέρος της «Πανελλήνιας έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» (το α' μέρος αφορούσε τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες στον «Ρ»), όπως αυτή διεξήχθη το 2014 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Η Ερευνα έγινε σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών ρωτήθηκαν το 2014 σχετικά με τη συχνότητα ενασχόλησής τους με ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη και τον τζόγο.

Κύρια ευρήματα σχετικά με την ενασχόληση των εφήβων με τα ηλεκτρονικά μέσα:

Σχετικά με τον τζόγο, οι 15χρονοι έφηβοι ρωτήθηκαν σχετικά με την ενασχόλησή τους με τον τζόγο, και συγκεκριμένα για το εάν έχουν στοιχηματίσει χρήματα σε πρακτορείο ή στο ίντερνετ για το αποτέλεσμα ενός αγώνα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ.), διαγωνισμού (γιουροβίζιον κ.λπ.) ή παιχνιδιού στο οποίο έπαιζαν οι ίδιοι (ηλεκτρονικό πόκερ, τάβλι, κ.λπ.).