Στήριξη της πρωτοβουλίας από αγωνιστές δημάρχους

Αναφέρθηκαν στην υποχρηματοδότηση έργων αναγκαίων για το λαό, από την κυβέρνηση και την ΕΕ

Πέμπτη 9 Απρίλη 2015

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε δήμους όπως το Περιστέρι, μετά από μια δυνατή βροχόπτωση
«Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε μαζί», τόνισε ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος της Πετρούπολης. Σημείωσε πως η Πετρούπολη δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα κατά τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών, πράγμα που οφείλεται, όπως εξήγησε, στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι Νίκος Παξιμαδάς, και πιο πρόσφατα Γιώργος Γιώγος, φρόντισαν για την κατάλληλη ρυμοτομία της πόλης, ενώ ολοκλήρωσαν στο 100% τις υδραυλικές μελέτες που προέβλεπε η ΕΥΔΑΠ για αγωγούς ομβρίων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως και η παρούσα δημοτική αρχή έχει στις προτεραιότητές της να συνεχίσει με μικρότερες, απαραίτητες όμως, παρεμβάσεις. «Μπορεί να μην είχαμε τα 200 και 300 πλημμυρισμένα υπόγεια που είχε το Περιστέρι, είχαμε όμως 12 υπόγεια. Είναι ζήτημα ΔΗΛΑΔΗ να έχεις το 2015, 12 σπίτια που πλημμυρίζουν», είπε χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια αυτή επισήμανε πως σοβαρό εμπόδιο αποτελεί η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και το γεγονός ότι οι δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2016.

Οσο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία παραπέμπει η κεντρική εξουσία, ο Β. Σίμος σημείωσε πως το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 προβλέπει εκατομμύρια ευρώ για βιοκλιματικές αναπλάσεις, καθώς αυτού του είδους τα έργα εξασφαλίζουν το «μεγάλο μποναμά» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δε δίνει ούτε ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Σχεδιασμός για όλη τη Δυτική Αθήνα

Τις απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας από τις πλημμύρες, ειδικά τις δεκαετίες του '60 και του '70, υπενθύμισε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η περιοχή «κόπηκε και ράφτηκε» στα μέτρα της οικοπεδοποίησης, χωρίς έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας. Αναφέρθηκε επίσης στον προσανατολισμό των περισσότερων δημάρχων σε έργα βιτρίνας, πράγμα που έχει συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση.

Με «εμπόλεμη ζώνη» μοιάζει, όπως είπε, το Χαϊδάρι τις μέρες των έντονων βροχοπτώσεων, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν τσουβάλια με άμμο για αντιπλημμυρική προστασία, ενώ άλλοι σηκώνουν λαμαρίνες μπροστά σε πόρτες και αυλές. «Είχαμε 120 οικογένειες οι οποίες είχαν τεράστιες καταστροφές, και εκατοντάδες άλλες που είχαν προβλήματα με τις πρόσφατες πλημμύρες», σημείωσε, εξηγώντας πως η σταγόνα της βροχής γίνεται για πολλά νοικοκυριά εφιάλτης.

Σημείωσε την ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό στη Δυτική Αθήνα, με δημιουργία αντιπλημμυρικής τάφρου στις ρίζες του Ποικίλου Ορους και κεντρικού αγωγού που να συγκεντρώνει το νερό της βροχής. Οσο για την υπόσχεση της Περιφέρειας να εντάξει το έργο κατασκευής κεντρικού αγωγού στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2015, σχολίασε πως το το Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπει 1,1 εκατομμύρια, τη στιγμή που το έργο απαιτεί περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Πράσινες ταράτσες» αντί για έργα

Τη στοίχιση της δημοτικής αρχής του Περιστερίου πίσω από τις πολιτικές της ΕΕ, που δε θεωρεί «επιλέξιμα» τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ιεραρχεί τις «πράσινες ταράτσες», τις πολλαπλές αναπλάσεις, τη δημιουργία εμπορικών κέντρων και ό,τι πολλαπλασιάζει το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Φίλιππος Φλουσκούνης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Περιστερίου.

Οπως ανέφερε, η δημοτική αρχή «περηφανεύεται ότι διεκδίκησε πόρους από την Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 100.000 ευρώ, για έναν τεράστιο δήμο, όπου τα έργα που απαιτούνται με βάση και τη συμβουλευτική μελέτη του ΑΣΔΑ - του οποίου επικεφαλής είναι ο δήμαρχος Περιστερίου - κοστίζουν πολλά περισσότερα». Την ίδια στιγμή, «είναι εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργα όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός πράσινου δώματος σε ένα Λύκειο της πόλης, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 224.000 ευρώ».

Οσο για τη στάση της δημοτικής αρχής στο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετώπισε για ακόμα μια φορά το Περιστέρι πριν λίγους μήνες, αρνήθηκε με αστείες δικαιολογίες κάθε αίτημα για ελάφρυνση από τα δημοτικά τέλη των κατοίκων που επλήγησαν.