Να γίνουν τώρα οι μετεγγραφές!

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Παρασκευή 10 Απρίλη 2015

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Mε μια δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και η επιτροπή πρωτοετών μετεγγραφέντων φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ απάντησαν στην απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει τις μετεγγραφές περίπου 200 φοιτητών και απαίτησαν να γίνει άμεσα, τώρα, νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει την ακύρωση, καθώς και τη μη εφαρμογή της απόφασης σε καμία σχολή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η θετική απόφαση του ΣτΕ αφορά την προσφυγή των διοικήσεων των δύο παραπάνω σχολών Αρχιτεκτονικής και 115 καθηγητών αυτών, μεταξύ των οποίων στελέχη και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις!

«Αν ακυρωθούν οι μετεγγραφές σημαίνει ότι δε θα σπουδάσω. Να σημειωθεί ότι για να περάσω στη συγκεκριμένη σχολή έπρεπε να κάνω φροντιστήρια για ένα ειδικό μάθημα που δε διδάσκεται στα σχολεία. Εχω περάσει στην Αρχιτεκτονική στα Χανιά, ανήκω στους τρίτεκνους, η αδελφή μου σπουδάζει στα Γιάννενα. Είναι αδύνατο η οικογένειά μου να στηρίζει κι ένα τρίτο σπίτι, γιατί γι' αυτό μιλάμε. Θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο, το φαγητό μου κι όποια άλλα έξοδα», λέει στον «Ρ» η Χρυσάνθη, μια από τους μετεγγραφέντες φοιτητές που ακυρώνονται οι σπουδές της.


«Εάν αποδεχτούμε ότι κριτήριο για το πού και αν θα σπουδάζουμε είναι η τσέπη μας και όχι οι ικανότητες και η προσπάθειά μας, τότε αποδεχόμαστε ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπόρευμα», τονίζει το ΜΑΣ.

Και φυσικά για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε το ΣτΕ να βγάλει την απόφαση για τις μετεγγραφές δεν είναι τυχαία, με την ηγεσία του υπουργείου να έχει βάλει λουκέτο και να απουσιάζουν. Μετά τις έντονες πιέσεις του ΜΑΣ για επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας επιτεύχθηκε μέσω της γραμματέα του υπουργού, η οποία μετέφερε στους φοιτητές τα λεγόμενα του υπουργού: «Εκτιμάμε ότι κανένα άλλο ίδρυμα δε θα προσφύγει στο ΣτΕ για τις μετεγγραφές. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια νομική λύση για τους μετεγγραφέντες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και ΑΠΘ». Δηλαδή η ηγεσία του υπουργείου δε δεσμεύτηκε ούτε ότι η απόφαση του ΣτΕ δε θα προκαλέσει ντόμινο σε ιδρύματα για ακύρωση μετεγγραφών εκατοντάδων φοιτητών, ούτε διασφαλίζει ότι οι περίπου 200 φοιτητές θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

«Μ. Τρίτη έβγαλαν απόφαση που ακυρώνουν τις σπουδές μας και Μ. Πέμπτη ο υπουργός πήγε διακοπές και μας λένε μες στα μούτρα μας ότι θα σπουδάζουμε όσο βαστάει η τσέπη μας. Οι φοιτητές δεν πάνε διακοπές γιατί δεν μπορούν λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται», λέει ο Γιάννης Κονταργύρης εκ μέρους του ΜΑΣ, ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Απαίτηση του ΜΑΣ είναι: